Bese Gergő atya: Szent Patrik ünnepe anno, amikor az ír és magyar nép szíve összekapcsolódott

Ma nagyböjt 5. vasárnapja van, március 17-e. Miért is emelem ki a mai nap dátumát? Mert ha rátekintünk a naptárra a ma ünnepelt névnapok között Patrikkal is találkozunk. Írország védőszentje, a Zöld sziget megtérítőjének az ünnepe is van ma.

Világszerte írek és barátaik, zöld ruhába öltözve emlékeznek – leginkább önfeledt szórakozással – az 5.században élt, és fantasztikus munkát véghez vitt Szent Patrikról.

A pogányságból a kereszténységbe vezette az íreket. Munkájának gyümölcse több évszázadon keresztül bőségesen termett és vált Európa nyugati keresztény bástyájává Írország, nem csupán statisztika szintjén, hanem a szívekben egyaránt. Magas termékenység, rendíthetetlen hit, ez jellemezte az ír nemzetet és nagyszámú diaszpóráik a katolikusok erős magját adták az Újvilágban és Európa nagyvárosaiban is.

Kis hazánkban Szent Patrik ünnepe kiemelkedő, hiszen 1697-ben a két nép szíve összekapcsolódott.

Az angolok vallásüldözése komoly véráldozattal járt a katolikusok körében. Sok százezren menekültek el, világi és egyházi emberek egyaránt.
Walter Lynch későbbi clonferti püspök is menekülni kényszerült a Cromwell-féle üldözés idején, ő hozta Magyarországra azt a csodálatos Mária képet, mely a gyermek Jézust altató édesanyát ábrázolja. A menekült főpap Bécsben találkozott Püsky János akkori győri püspökkel, aki meghívta őt Győrbe, és kinevezte kanonokká és püspöki helynökké. A kép a püspök halála (1663) után a székesegyház oldalfalára került.

A kép története azonban itt nem ér véget. 1697. március 17-én, amikor Írországban a Cromwell-féle katolikus üldözés csúcspontjára ért a Szűz Anya vért könnyezett. Siratta fiának üldözött gyermekeit, és ismét bizonyította, mennyire szeret bennünket. Itt ér össze az írek és a magyarok Szent Patrik ünnepe. Ünnepeljük a mai napon Szent Patrikot és kérjük a vérrel könnyező Boldogasszonyt népeinkért, a fiatalokért és a lelkek ébredéséért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre