Bese Gergő atya: Jézus böjtje nem egy wellness kikapcsolódás volt

Február 14-én, Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt. A mai evangéliumban szóba kerül Jézus pusztai kivonulása, a 40 napos „lelkigyakorlata”.

Nem egy wellness kikapcsolódás volt. Böjtölt, folyamatos támadást szenvedett a Sátántól. Minden áron el akarta gáncsolni, hogy bebizonyítsa, hogy az Isten felett is van hatalma. Az elképzelése azonban kudarcba fulladt. Három „torpedót” lőtt ki Jézus ellen:

  1. „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.”
  2. „Ha Isten Fia vagy – mondta –, vesd le magad, hiszen írva van: Parancsot adott angyalainak, a kezükön hordoznak majd, nehogy kőbe üsd a lábad.”
  3. „Ezt mind neked adom – mondta –, ha leborulva imádsz engem.”

Három húsba markoló kérdés, mely egyenként ki tudja billenteni a hitében erős embert is.

Az első pontban az éhségnél akarja megszorongatni Jézust. Aki böjtöl, lemond a testi élvezetekről. Különösen nehéz, ha mindennapos, rutinszerű dolgot kell megváltoztatni. Az étkezés ilyen. Ha nem koncentrálok, figyelek rá, könnyen elbukom, egy kis nassolás, pár lopott falat és már borult a vállalásom. Akaratom elgyengül, sebezhetővé válok, mert erősebb a testi vágyam, mint az akaratom. Az akarat. A böjtben az akaratunkat tesszük próbára. Erősebb vagy gyengébb, mint a test vágyai, a megszokásaink? A puding próbája az evés. Ha nem állok bele ennek a megtapasztalásába, komoly élethelyzetekben (párkapcsolat, hivatás, munka, hazaszeretet, hit) gyorsan kudarcot vallok.

A második kísértésben az Atyát akarja próbára tenni a Gonosz, hogy Jézus vakmerően bízzon az ő irgalmában. Az ember természetének a sajátja, hogy feszegeti a határokat, mindig többet akar és vakmerőségében akarja bebizonyítani, hogy az Isten minden helyzetben gondoskodik, védelmezi gyermekét. Ezért nem kell korlátozni, korlátok közé szorítani magam. Viszont tudnunk kell, hogy Isten barátunk, de nem játszótársunk. Engedi a szárnyalásunkat, akár nagy zuhanások árán is.

A harmadik kísértés a hatalomról szól. A Sátán olyat kínál, ami nem az övé, felajánlja neki a világot, ha meghajol előtte. Már a felvetésben is átsüt a hazugság! Így tesz velünk is. Boldogságot, gondatlanságot kínál, amiről fogalma sincs. Hazug ábrándok, megtévesztő érzelmek amikkel stimulál. Mivel azt a gyengeségünket érinti meg, amire minden ember vágyik. Ki ne akarna gondtalan életet élni? Ez a gondtalanság találkozik a hatalommal. Úgy gondolom, ha kiemelkedő pozícióba kerülök, mindenre képes vagyok. A hatalom és gazdagság elveszi a józan ítélőképességet és megszűnik az egyensúly. Az élvezetek habzsolásában feláldozom emberi kapcsolataimat, lelkiismeretemet és különleges magányosság kerít a hatalmába, ott pedig a leginkább sebezhető vagyok. A Sátán ebbe a sebezhető állapotba tereli az embert, melynek útja első ránézésre arannyal van kikövezve, a ragyogás elvakít és nem ismerem fel, hogy az egész egy nagy átverés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre