Kivel indult Magyarországon a keresztény könnyűzene?

A keresztény könnyűzene elsőnek vélt Hermons zenekarának is voltak előfutárai.

Több mint fél évszázad történetéről van szó, amikor a hazai keresztény könnyűzene kezdetének hajszálgyökereit kívánjuk kikutatni. Létezik egyfajta közelfogadás azzal kapcsolatban, hogy mégis melyik előadó indította útjára ezt a ma is élő, mi több kivirágzó zenei stílust, amely sok embert hív Isten jelenlétének megtapasztalásába.

Ebben a „ki volt előbb” kérdésben nehéz bizonyosságokat találni, hiszen a fél évszázados hazai keresztény könnyűzene elsőnek vélt Hermons csapatát is megelőzi Prohászka József Fioretti nevű családi formációja. De talán közösen kijelenthetjük, nem is ennek az elsőségnek az eldöntése a lényeg ebben a kérdésben.

Sokkal inkább érdekes, hogy észrevegyük: ezek az „elsők” képesek voltak „utolsók” lenni, mindent feladva Istenért és az ő dicsőségére! A keresztény könnyűzene hős veteránjai még csak nem is nagyon tudtak egymásról. A történet éppen ettől olyan szép:

a Szentlélek volt valójában az első a hazai keresztény könnyűzenében, hiszen ugyanazt indította el itt is, ott is!

Köszönjük, Prohászka József! Köszönjük, Győri János Sámuel! Köszönjük, Szilas Imre! Köszönjük, Sillye Jenő! Köszönjük, Bolyki Eszter! Köszönjük, Julia Wintenberg! Köszönjük, Ferenczy Rudolf Dax! Köszönjük, Borka Zsolt! És ez a sor – Istennek hála – folytatható, és elér egészen a június 19-i Dicsőítő Szigetig, a július 23-i Ez az a nap!-ig, és még tovább…

Köszönjük Istennek az ő életüket és példájukat, hiszen a dicsőítők mennek elől – és ez már így volt Jerikónál is!

 

A családi zenekarunk megvédett minket a kommunistákkal szemben – Prohászka Antal a Vasárnapnak

A keresztény könnyűzene hőskorszakának veteránjai ma is példák

Pat Barrett: Magyarországon Isten már megkezdett valamit!

Iratkozzon fel hírlevelünkre