Mindig a szeretet vett körül – a 75 éves Sillye Jenőt köszöntjük

Sillye Jenő Szent István királyról szóló éneke ma is aktuális

„Hazám útjain megyek, megyek feléd. Szülőhazám itt lenn a föld, és innen vonz az ég” – visszhangzik ma is különleges erővel és keresztény hivatástudattal Sillye Jenő hitvalló éneke. Jóllehet a katolikus egyházi könnyűzene veterán apostola május 17-én tölti be hetvenötödik életévét, de ennyi idősen sem tesz mást, mint élete nagy részében: gitárral énekel Isten országáról, és dalaival megerősíti hitükben testvéreit. A néhányak által kritizált, kinézett könnyűzenei stílus állja az idők viharait, és bebizonyosodik – mint eddig már oly sokszor: nem a könnyelműség, hanem a következetes egyházszeretet hordozója, amikor radikálisan Jézus Krisztus mellé áll. Alábbi cikkünkben a Magyar Kurír oldalán, Bodnár Dániel által közölt beszélgetés mondataiból kölcsönöztünk. Isten éltessen, kedves Jenő!

„Mindig a szeretet vett körül, a legnehezebb helyzetekben is” – emlékszik vissza életének hetvenöt évére a katolikus dalszerző, aki mint bármelyik másik fiatal, nagyon szerette a beatzenét, ám ezzel együtt megmaradt Istent szerető fiatalnak. „Akkoriban még a Szabad Európán keresztül, a luxemburgi adóról hallgattuk a külföldi beatszámokat, a magyarokat a hazai rádió is játszotta. Emlékszem, amikor hallgattam a Beatlest vagy a Rolling Stonest, drága jó nagymamám kérdezgette: »Kisfiam, te szereted ezeket a Bikliszeket?« »Mama, nem Bikliszek, hanem Beatlisek!« »Jól van, kisfiam, hát ha szereted ezeket a Bikliszeket, hallgasd őket!« Valóban szerettük őket. Az itthoniak közül pedig az Illést, az Omegát és a Metrót, nem is emlékszem többre a hatvanas évekből” – anekdotázott a kezdetekről Sillye Jenő.

Az énekes útja azonban nem a világi együttesek világi színpadai voltak, hanem a templomok szentélyeinek lépcsője, ahol nem magára, hanem Istenre irányította az egyházi közösségek tagjainak figyelmét. Lucien Aimé Duval francia jezsuita zenei tevékenysége olyannyira hatott az életére, hogy valami hasonlót akart ő is végezni idehaza. Nem véletlen, hogy még dal is született az égi „drága jó barátról”.

A keresztény könnyűzene első fecskéiről pauszon

„A lényeg az volt számomra, hogy van egy irányzat az úgynevezett könnyűzenében, amely a hitvallásról szól, az imáról, és ezt az ember minden korban, stílusban meg tudja fogalmazni, ha akarja. Ez belülről jövő vágy, jó értelemben vett lelki kényszer, hogy én így szeretném dicsérni az Istent. Bennem is így született meg ez a vágy már nagyon fiatalon, hogy ha lenne gitárom, én is ilyen énekeket írnék, a beatzene dallamára” – emlékszik vissza Jenő.

Írta és írta a szebbnél szebb dalokat, amelyek a kommunizmus istentelen sötétségében a hit és a remény lobogó fáklyáiként tündököltek, amerre csak énekelt a lánglelkű és aranytorkú gitáros. „Ekkor rádöbbentem, hogy érdemes ezeket a gondolatokat megfogalmaznom, leírnom. Lehet, hogy nem leszek Bródy János vagy Adamis Anna, sem Szörényi Levente, sem Presser Gábor, akik akkor nagy zenészek voltak számomra, én a Jenő vagyok. A dolgom, hogy a magam gondolatait fogalmazzam meg. A barátaim mindig nagy szeretettel fogadták a dalaimat.”

Sillye Jenő: Demjén Rózsi ott ült az előadásomon

„Nem magunk találtuk ezt ki. Hiszem, hogy a Szentlélek ajándéka volt ez a mi generációnknak. Egy üldözött, megtaposott Egyházban, amikor a lelkiséget és a szerzetességet megpróbálták szétverni, jött néhány fiatal, akik hatalmas lelkesedéssel és lendülettel elkezdték hirdetni az Úristen üzenetét. Csodálatos ajándéka volt ez az életemnek.”

És tegyük azonnal hozzá: nekünk is nagy ajándék volt. Mi több ma is az. Van az a hitelesség, amelyet nem befolyásol sem az életkor, sem a zenei újhullámok. Erre mondják azt, hogy kiállta az idők próbáját. Jenő dalaival együtt pedig a hazai keresztény könnyűzene is bizonyított, amely immár az egyház hatalmas kincse lett. A gitáros dalszerző Istentől ajándékba kapott talentumait az elmúlt hetvenöt évben megsokszorozta. A termés pedig nem csak zenei téren gazdag. Számos papi és szerzetesi hivatás felismerése ezekkel az énekekkel indult el. Jó néhány házasság szintén e dalok evangéliumi üzenetének és megtartó erejének köszönheti megmaradását.

Ahol élet van, ahol a család a fontos, ott van a boldogság – Sillye Jenő a Vasárnapnak

Isten éltessen, kedves Jenő! Köszönjük, hogy vagy nekünk! És azért is hála van a szívünkben, hogy egy olyan látásra tanítasz meg bennünket, amely csak a hit belső szemével vehető észre.

Isten ajándéka vagy számunkra, a magyar egyház számára – hozzátehetjük felekezeti hovatartozás nélkül és országhatárokon átívelően!

Gável András

Az Apostol TV 2022. május 17-én 15:30 órai kezdettel beszélgetést sugároz Sillye Jenő dalszerzővel, amelyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus családi napjának zenekari próbáján rögzítettek a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. Szeretettel ajánljuk!

Múlnak az évek – a NEK emlékezetes felvételét jó újra látni

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

A keresztény könnyűzene hőskorszakának veteránjai ma is példák

Sillye Jenő: Sok ajándék volt az életünkben

Fotó: Nagy Lajosné Kata

Iratkozzon fel hírlevelünkre