Már az amerikaiak szerint is probléma a keresztényüldözés

Az Aid to the Church in Need amerikai szervezet március 17-én közzétette annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit, amely az amerikai polgárok, globális méreteket öltő keresztényüldözéssel kapcsolatos véleményére kérdezett rá. A kutatás meglepő számokat produkált.

A legfrissebb adatok szerint több mint 25 százalékos növekedéssel, 2021-re 67 százalékra nőtt azon amerikai állampolgárok száma, akik szerint a világban zajló keresztényüldözés „nagyon aggasztó” – közölte az International Christian Concern. A keresztényüldözéssel foglalkozó népréteg szélesedése részben a keresztények helyzetét figyelő globális statisztikák drasztikus romlásának is köszönhető, de nagy szerepet töltött be ebben a Trump-adminisztráció felelősségvállalása és kiállása is. 2020-ban Amerika a Hungary Helps program példája nyomán fogott bele az üldözött keresztény népcsoportok támogatásába.

A keresztény egyházat kétezer éve üldözik a legkülönbözőbb módokon, a kétezres évek második évtizedében azonban a globális szinten megfigyelhető jelenség magasabb szintre lépett.

Míg a Közel-Keleten és Afrikában leginkább az arab tavasznak köszönhetően megjelenő szélsőséges vonulatok következtében erősödött a keresztények üldöztetése, Indiában és a Távol-Kelet egyéb országaiban a szélsőséges nacionalizmus, illetve a kommunizmus nevében gyilkolják meg, zárják börtönbe, száműzik vagy vádolják meg koncepciós perekben a hitüket meg nem tagadó keresztényeket.

India kormánypártja, a Bháratíja Dzsanatá Párt a hindu vallásra alapozott nemzeti nacionalizmusra építve bújtja fel a népet, hogy száműzzenek köreikből minden nem hindu embert.

A szomszédos Pakisztánban a muszlim többségű társadalom legkedveltebb eszköze továbbra is a keresztények hamis vádak alapján bíróság elé citálása, majd elítélése. 

Jelenleg 340 millió keresztényt ér hite miatt valamiféle diszkrimináció a világban. Keleten és délen ez leginkább a konkrét erőszakos, akár a népirtás szintjéig eljutó erőszakos cselekedetekben nyilvánul meg, nyugaton pedig – az egyelőre kevés tragikus kivételtől eltekintve – szellemi síkon, ideológiák erővonalai mentén folyik a küzdelem.

A legfrissebb adatokat erről a nemrégiben elkészült Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2020 című tanulmánykötetben lehet olvasni.

 

Ilyen a #metoo egy pakisztáni keresztény kisfiú esetében

Iratkozzon fel hírlevelünkre