Nevetségessé kezdenek válni a pakisztáni blaszfémia-esetek

Egy keresztény embert és muszlim barátját 11 hónap börtön után – óvadék ellenében – szabadon bocsájtották Pakisztánban – adta hírül a persecution.org. A két férfit egyértelműen koholt vádakkal illették, azonban tanúvallomásaik ellenére is leültették őket.

2019. december 27-én Shahbaz Masih és muszlim barátja, Muhammad Ishaq istenkáromlással vádolja alá került, aminek büntetőjogi következményeként letartóztatta őket a rendőrség.

A Human Rights Focus pakisztáni szervezet szerint Masih a helyi keresztény közösségekben egy igen ismert és aktív személy. Letartóztatásának napján két muszlim férfi támadt rá, akik kivonszolták őt a közeli hulladéklerakóhoz és összeverték.

A kiáltásokra Masih egyik muszlim barátja is a helyszínre sietett, majd megpróbálta megakadályozni a további ütlegelést. Az incidens a sértettek megrágalmazásával zárult: a vádlók szerint a két barát a Korán lapjait égette el, mikor rájuk találtak. Az egyik közeli mecset muszlim közössége szinte azonnal fellázadt, a helyszínre sietve lincseléssel fenyegették Masihékat. A rendőrség előállította a két férfit, majd  megkezdték kihallgatásukat. Később börtönbe szállították át őket, ahonnan csak 2020. november 10-én szabadultak.

Pakisztánban rendkívül elterjedt a keresztények elleni hamis vádaskodás gyakorlata, azonban egy muszlim alany ellenében is végbevitt „igazságszolgáltatás” egyáltalán nem szokványos.

 

További, olvasásra ajánlott írásaink:

Halál is járhat az iszlám megsértőinek Pakisztánban

Keresztényt gyilkoltak a rendőrök Pakisztánban

Ilyen a #metoo egy pakisztáni keresztény kisfiú esetében

 

Kiemelt képünk forrása: linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre