Elindult a nevezés az idei Szikra-díjra

2021. március 31-ig van lehetőségük jelentkezni a Szikra-díj hat kategóriájában mindazoknak a keresztény értékrendet valló magyar előadóknak, akik a keresztény könnyűzene stílusában Isten dicsőítésére alkottak. Noha ez a stílus idehaza is több mint félévszázados múlttal rendelkezik (Nagymaros, Jubál, Ez az a nap, Ladik), mégis helyes, ha van egy szakmai fórum, amely iránymutatást ad, hogy még minőségibb alkotások jöhessenek létre, hiszen Isten a legjobbat érdemli.

„Jó lenne, ha a jövőben a dicsőítő dal kategóriában az őszinteségi faktor emelkedhetne, hiszen talán ez az a kategória, amely legjobban igényli az önazonosságot” – mondta el lapunknak Horváth Gergely, a keresztény könnyűzenei díj zsűrijének elnöke az előző évi, online térbe kényszerült díjátadót megelőzően.

Természetesen a dicsőítő dal kategórián túl, még ötbe nevezhetnek a jelentkezők, valamint életműdíjat is adományoznak minden évben.

2021. március 31-ig tehát az alábbi kategóriákban lehet pályázni:

1. Legjobb dal (A díjat a legjobbnak ítélt dal szerzői kapják.)
2. Legjobb dicsőítő dal (A díjat a legjobbnak ítélt dicsőítő dal szerzői kapják.)
3. Legjobb dalszöveg (A díjat a legjobbnak ítélt dalszöveg szerzője/szerzői kapja/kapják.)
4. Legjobb zenei produkció (A díjat a zeneileg legmagasabb színvonalon létrehozott produkció kapja (aranzs, énekszólamok stb.) – élő és elektronikus hangszerelés is beküldhető.)
5. Legjobb élőben előadott produkció (A díjat az élőben legmagasabb szinten meghangszerelt és kivitelezett produkció kapja – stúdiófelvétel és koncertfelvétel is beküldhető.)
6. Legjobb videoklip (A díjat a legjobbnak ítélt videoklip rendezője kapja.)

Az úgynevezett „közönségdíj” győztesét a Szikra-díj weboldalán keresztül, online szavazás formájában a közönség választja majd ki. A Szikra-díj kategóriáinak nyerteseit a megszokott ünnepélyes gála helyett idén egy koncertfilm keretében hirdetik ki április 30-án.

Minden kategória győztese (az Életmű-díjat kivéve) automatikusan a saját kategóriájának megfelelő támogatási program résztvevőjévé válik a 2021. évben. Az alkotói kategóriák győztesei a Szikra Akadémia alkotóiként, a közönségdíjas pedig előadói támogatottként kapnak meghívást a programba, melynek keretében anyagi és szakmai segítséget is kapnak Magyarország Kormánya vallásos könnyűzenét támogató programja révén – olvasható a Szikra-díj hivatalos honlapján.

Utol kellene érnünk az életet – Bolyki György a Vasárnapnak

„A mai fiatalok élvezik és használják a keresztény könnyűzenét. A mi feladatunk ezért az, hogy meg tudjuk teremteni ennek a feltételeit. Sok jó keresztény könnyűzenét kell csinálni!” – nyilatkozta lapunknak Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője.

„Fontos tudatosítani önmagunkban, hogy a Szikra-díj nem verseny, hanem iránymutatás” – hangsúlyozta Keleti Gábor, a Szikra-díj egyik alapítója, aki szerint kezd kialakulni egy alkotói bázis, akiknek fontos, hogy minőséget tegyenek le az asztalra.

Március végéig tehát mindenkinek van lehetősége, hogy Isten dicsőségére – és nem versenyből – megmutassa zenei kincseiből a legszebbet, legjobbat, legigényesebbet – hozzátehetjük – mindannyiunk javára.

 

A Szikra Klubban több tucat koncert vár ránk

Keresztény könnyűzenei világsiker a magyar életvédő dal – Pajor Tamás a Vasárnapnak

A „legdicsőítőbb” mondatok 2020-ból

 

Kiemelt kép: baksagabor.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre