Szakmai nap templomi gitárosoknak

A Vasárnap Minikonferenciák sorozatának szeptember 19-i eseménye a Pengető keresztény könnyűzenei rovat és a KAZETTA – Katolikus Zenei Tábor közös szervezésében valósul meg. A meghívott előadók szakmai tapasztalata és felkészültsége garanciát jelent mindazoknak, akik szeretnék még jobban, még szebben és helyesebben a saját művészetüket Isten dicsőítésének szolgálatába állítani. Az alkalom egész napos elméleti és gyakorlati programja akár egész zenekaroknak, kórusoknak is ajánlott, hiszen igénybe vehetik a csoportos mentorálás lehetőségét.

A Vasárnap.hu portált és a Vasárnap-lapcsaládot kiadó Kovács K. Zoltán Alapítvány számára kiemelt jelentőségű a magyar kortárs keresztény könnyűzenei szcéna értékeinek bemutatása. Ennek érdekében a hírportál önálló rovatot tart fenn Pengető néven, ahol tanulmányok, interjúk és programajánlók jelennek meg a nemzetközi és a hazai keresztény könnyűzene előadóival.

A civil szervezet időről időre szakmai konferenciákat és képzéseket szervez. A Vasárnap.hu Minikonferenciák sorozatában idén februárban az előadók arra keresték több oldalról megközelítve a választ, hogy vajon

„merre tovább, keresztény könnyűzene?”

Szakemberek, újságírók, közéleti személyiségek és zenészek ültek egy asztal körül, hogy szakmai tudásukkal távlatokat mutassanak fel a keresztény könnyűzene művelőinek.

Kovács-Pifka Péter, az alapítvány kurátora egy korábbi interjúban egyértelművé tette, hogy ezt a műfajt hatékony eszköznek látja az evangelizációban, amelyet a szervezet saját ügyének is tekint. Mint mondta:

„A minikonferenciával hagyományt szeretnénk teremteni. Szerte a Kárpát-medencében léteznek olyan csoportosulások, amelyek ezt a zenét játsszák és szeretik. Ám ezek nem mindig tudnak egymásról.

Szeretnénk ezért, ha szélesebb körben ismertebbé válna ez a műfaj és az nem csak egy adott célcsoportot érne el, hanem otthonra találhatna az egyházban.”

A szív és a tehetség harmóniájából erő születik – a Pengető Minikonferencia kerekasztal-beszélgetése

Szeptember 19-én a Kazetta – Katolikus Zenei Tábor és a Vasárnap.hu Pengető keresztény könnyűzenei rovatának szakmai napján a templomi gitáros zenét művelők szerezhetnek új tapasztalatokat munkájukhoz a meghívott előadóktól, akikkel workshopok formájában gyakorlati ismereteiket is gyarapíthatják.

Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes frontembere a színpadi előadóművészethez szükséges alapvető szempontokra irányítja majd a résztvevők figyelmét, kihangsúlyozva a helyes prozódia nélkülözhetetlenségét. Az általa elmondottakat Fodor Tamás, a Só keresztény együttes énekese egészíti ki hasznos gondolatokkal.

Gável András, az Eucharist együttes énekese Balogh Borival közösen beszél majd a dicsőítés és a dicsőítésvezetés lelkületéről és az ahhoz szükséges szempontokról: önvizsgálat, alázat, önmegtagadás, növekedés a kegyelemben, engedelmesség Isten hívásának, kaland.

Gável Gellért gitárművész és az Eucharist együttes énekese, valamint Marczell Márton a Boanergész együttes zongoristája a hangszerelés rejtelmeibe vezetnek be bennünket. A közösen érkező teljes kórusoknak illetve zenekaroknak a workshopok idején lehetőségük lesz mentorálást kérni, hogy megláthassák egyéni fejlődésük lehetséges módját.

A Szent II. János Pál iskolaközpontban (1116 Budapest, Mezőkövesd utca 10.) reggel 9 órakor kezdődő egész napos képzés

szentmisével és közös dicsőítéssel fejeződik majd be a Vasárnap Pengető rovatának pódiumbeszélgetését követően, amelynek meghívott vendégei Gyárfás István Gyafi és Mező Misi lesznek.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.


A szakmai nap támogatói, illetve partnerei az MKPK Ifjúsági Bizottsága, a Kovács K. Zoltán Alapítvány, a KAZETTA – Katolikus Zenei Tábor, a Sacro Song – Keresztény könnyűzenei online tanfolyam és a Vasárnap.hu.

További olvasásra ajánlott írásaink:

Szólóban, mégsem egyedül!

Új pályázat támogatja a keresztény könnyűzenészek képzését

Online keresztény könnyűzenei képzés indul Sacro Song néven

A kiemelt képünk forrása az MTI/Bruzák Noémi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre