Online keresztény könnyűzenei képzés indul Sacro Song néven

Szeptember 19-én a Sacro Song online keresztény könnyűzenei képzés első egysége mindenki számára elérhetővé válik. A templomi, egyházi könnyűzene speciális területét érintő tananyag a katolikus egyház zenére vonatkozó liturgikus előírásaira is ráirányítja a figyelmünket. Az egyes énekek egy adott szentmise lehetséges zenei megszólalásait érintik. Aki következetesen elvégzi és kigyakorolja az öt-hét perces, helyes hangszerhasználatot oktató videók feladatait, biztos lehet a garantált fejlődésben a dicsőítés szellemi-lelki hátterét és a zenei tudást illetően egyaránt.

A keresztény könnyűzenei oktatási projekt online kurzusainak első tanegység csomagja a Kovács K. Zoltán Alapítvánnyal együttműködve született meg. Sok esetben tapasztalható hiányosság a liturgia zenei szolgálatában tevékenykedő muzsikusok zenei és háttértudásában. Sajnos ez az egyházi könnyűzenét művelők között is előfordul.

A „Sacro Song” a Szent II. János Pál pápa által is előszeretettel használt kifejezés, amely jól érzékelteti a könnyűzenei vonatkozásokat, amelyet a szent szolgálatába állítanak. Az oktatási weblap készítőinek és tanárainak szeme előtt az a szempont lebegett, hogy hogyan lehet a liturgia során felcsendülő zene szent, művészi és egyetemes. Ezt a hármas szempontot fejezi ki a projekt mottója is:

„Istennek, igényesen, veled”.

Az egyes könnyűzenei miseénekeken keresztül felkészült tanárok mutatják be lépésről lépésre a hangszerkezelés sajátosságait. A szeptember 19-én elinduló honlapon az első kurzusra regisztrálók egyebek mellett azt is ki tudják majd választani, hogy melyik pengetési típust kívánják elsajátítani egy adott dalon belül, amelyet végül a teljes zenekari kísérettel játszhatnak el, mintha ők is annak egyes zenészei volnának.

A hangszeres tudást fejlesztő részek mellett dalonként fejleszthetjük a szentmisére vonatkozó alapvető liturgikus ismereteinket, valamint információkat kaphatunk az általunk kiálasztott dalok üzenetéről. A dicsőítésvezetésre vontakozó frappáns és rövid tanácsokkal is ellátnak majd bennünket az idővel folyamatosan bővülő online képzés során.

Érdemes tehát szeptember 19-től felkeresni a sacrosong.hu oldalt, ahol a belépéshez szükséges regisztrációnkat is elvégezhetjük.

A megvalósuló online képzés előnye, hogy abba mindenki az ország bármely pontjáról bekapcsolódhat, így az elsajátított új ismeret és a megszerzett hangszeres tudás pozitív módon képes változtatni a templomokban hallható egyházi könnyűzene megszólalásán – Isten dicsőségére.


 

A Sacro Song keresztény könnyűzenei oktatási program a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatott meg, szakmai együttműködésben a Kovács K. Zoltán Alapítvány keresztény könnyűzene fejlődését támogató projektjével.

További olvasásra ajánlott írásunk:

Egyre többen akarják gitárral dicsőíteni Istent

Szakmai nap templomi gitárosoknak

Iratkozzon fel hírlevelünkre