Hagyományt teremtenénk a keresztény könnyűzenei minikonferenciával

A Vasárnap mint közösség fontosnak tartja a keresztény könnyűzenét, mert általa elterjedhet a jó a környezetünkben

A Vasárnap.hu portált és a Vasárnap-lapcsaládot kiadó Kovács K. Zoltán Alapítvány számára kiemelt jelentőségű a magyar kortárs keresztény könnyűzenei szcéna értékeinek bemutatása. Ennek érdekében a hírportál önálló rovatot tart fenn „Pengető” néven, ahol tanulmányok, interjúk és programajánlók jelennek meg a nemzetközi és a hazai keresztény könnyűzene előadóival. A február 26-i minikonferenciáról Kovács-Pifka Pétert, az alapítvány kurátorát kérdeztük.

– Mondhatjuk azt, hogy a keresztény könnyűzene képes átalakítani, jobbá tenni az emberek életét?

– Ha jól csinálják, akkor mindenképpen. Ebben csak reménykedni tudok. Az evangelizációt a feladatunknak tekintem. Ebben hatékony eszköznek látom ezt a műfajt.

– Vajon ezt a változást a közösségeink is megérzik majd?

– Ebben inkább hosszú távon tapasztalható majd eredmény. Ha mi magunk hitelesek vagyunk, a jó példa átragadhat másokra is. Az ember születésétől kezdve hajlamos a jóra. A Vasárnap mint közösség fontosnak tartja a keresztény könnyűzenét, mert általa elterjedhet a jó a szűkebb és a tágabb környezetünkben egyaránt.

– Ezt segíti a Pengető keresztény könnyűzenei rovat a Vasárnap.hu oldalon?

– Ma az evangelizáció és egyáltalán a vallás gyakorlása avíttá vált. A templomot minden vasárnap látogatók száma csökkenni látszik. A fiatalok nem feltétlenül mozognak otthonosan a gregorián műfajában. Lehet, hogy más kell nekik. Ha ebben eszköz lehet ez a könnyűzenei műfaj, akkor ápolnunk kell azt. Az oldalunkon műfajt értő és ismerő újságírók tollából születhetnek ilyen tartalmú cikkek. Modern szellemiségben lehet beszélni arról, hogy az egyházzenének létezik könnyűzenei változata is. Azért indult ez a rovat, hogy a gyakorlatban megélt hitünket a saját nyelvünkön gyakorolhassuk. Fiatalosan és vonzón. Szerethesse valaki a mai modern könnyűzenét, és eközben hadd lehessen vallásos keresztény fiatal: ezek ne zárják ki egymást! A keresztény hitünk a mindennapjaink büszkén vállalható része legyen!

– Hogyan erősíti ezt a célt a Vasárnap.hu minikonferenciák sorozatában a hamvazószerdai keresztény könnyűzenei alkalom?

– A minikonferenciával hagyományt szeretnénk teremteni. Szerte a Kárpát-medencében léteznek olyan csoportosulások, amelyek ezt a zenét játsszák és szeretik. Ám ezek nem mindig tudnak egymásról. Szeretnénk ezért, ha szélesebb körben ismertebbé válna ez a műfaj. Szeretnénk, ha az nem csak egy adott célcsoportot érne el, hanem otthonra találhatna végre az egyházban. Ezt a szándékot alátámasztják a II. Vatikáni Zsinat egyházzenére vonatkozó dokumentumai is. A minikonferenciánk kiváló alkalom arra, hogy egy asztalhoz ülhetnek a különböző zenei műfajok képviselői, és közösen kezdenek gondolkodni az együttműködésről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre