Kazetta Blog: A rossz zenétől rossz lesz a liturgia

Marczell Marci, a blog szerkesztője elkötelezett amellett, hogy a katolikus egyházban felcsendülő liturgikus könnyűzene színvonala és minősége a lehető legjobb lehessen. „Ahogyan a keresztény életemben is folyamatosan fejlődnöm kell, és egyre jobbá válnom, a zenélésben is tartozom ezzel mindazoknak, akiknek zenélek. Mert őket tudom Krisztushoz közelebb vinni vele” – olvasható a bejegyzéseket megelőző köszöntőben.

Tévhit és mítosz, hogy csak annak érdemes a zenével komolyan foglalkozni, aki eleve tehetségesnek tűnik. Mert aki ma tud egyféle gitárpengetést, az meg tud tanulni akár kettőt-hármat is. Aki tud négy akkordot, az meg tud tanulni tizenkettőt – írja minden templomi gitáros számára biztatóan Marczell Marci, a Kazetta Blog bevezető cikkében.

A szerkesztő a szakmai fejlődés szükségességére hívja fel a figyelmet. Szerinte, hogy hány embert képes megérinteni a templomi gitáros és nem csak könnyűzenei liturgikus zene, attól függ, hogy mennyire adja azt jól elő az adott zenész.

– A rossz zenétől rossz lesz a liturgia – jelentette ki Marczell Marci,

aki szerint mindig van lehetőség még jobban, még szebben helytállni a liturgikus zenei szolgálatban.

– A legtöbben az elkövetett kis zenei hibákat nem észlelik tudatosan, de úgy mennek majd ki a templomból, hogy „valamiért ma nem érintett meg a zene” – állítja a blog szerkesztője, aki szerint soha nem szabad megelégedni az aktuális szintünkkel.

Marczell Marci úgy véli:

a keresztény könnyűzene zenei nyelve a nem keresztény könnyűzenéből táplálkozik,

annak elemeit használja. – Ezért fontos, hogy a könnyűzenében jártasak legyünk, ismerjük és játsszuk különféle műfajait. Ezeknek a stílusjegyeknek a felismerésével és ízléses megjelenítésével változatossá, igényessé lehet tenni a zenei szolgálatot – írja.

A szerkesztő köszöntője végén sajnálatát fejezte ki, hogy Magyarországon intézményes keretek között

még nem létezik színvonalas könnyűzenei oktatás, pedig a fejlődés szempontjából fontos előrelépés és lehetőség lehetne. 

A kiemelt képünk és az írásunk forrása a Kazetta Blog.

Olvasásra ajánlott további cikkeink:

Idén nyáron is forog a KAZETTA a Balaton partján

Kántor gitáros szkólával

Iratkozzon fel hírlevelünkre