Kántor gitáros szkólával

2019 szeptemberétől az Apor Vilmos Katolikus Főiskola levelező tagozatán, a kántorképzés keretén belül megjelent a gitáros egyházi zenei képzés. Emellett jövőre tervezik az OKJ-s képzés elindítását. Ez a tervek szerint már teljesen különálló képzés lenne, és nem a kántorszak képzésén belül történne – értesülhettünk a hagyományos kántor szak könnyűzenei felelőseitől a főiskolán, január 25-én tartott tájékoztatón, ahol az érdeklődők teljesen megtöltötték a termet.

Horváth István számára – aki tizenhét éve tanít a főiskolán szolfézs zeneelméletet és ellenponttant – az egyházzene mindig fontos volt. A január 25-én megtartott tájékoztatón elmondta: a keresztény könnyűzene területén is lépni kell a fejlődés szakmai irányába, hogy egy egységes egyházzenei kép alakulhasson ki. Ez a szempont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében különlegesen is aktuális – tette hozzá. Mint mondta: Jézus maga köré akarja gyűjteni az őt követőket.

Horváth István megköszönte, hogy a tájékoztatón olyan sokan megjelentek, akik a keresztény könnyűzene oktatása iránt érdeklődnek. Köszöntőjében kiemelte: a liturgia soha nem létezett zene nélkül. – A 21. században nagyon fontos, hogy milyen minőségben, milyen tanúságtételként jelenik meg a liturgikus zene a szentmisén, amelyet maga Krisztus hoz létre a pap és a hívek által – húzta alá a főiskola zeneelmélet tanára, aki szerint ezért nem mindegy, hogy az orgona hogyan szólal meg, hogyan zsoltároznak, hogyan énekel a kórus, hogyan szólal meg egy gitáros ének a szkólával vagy együttessel. Ez a képzés lehetőség lesz arra, hogy elindulhasson valami, ami ezt a szent célt szolgálja. Észrevettük az igényt, hogy ezt a műfajt fejleszteni, képezni és továbbadni szükséges – fejtette ki a képzéssel kapcsolatos álláspontját Horváth István.

A tájékoztatón kiderült, hogy a benyújtott és az Emmi által elfogadott képzés eredményeként – a 2019. október 30-i közlöny alapján –

az egyházzene szakirány része lett a „kántor-gitáros”, a kántor-énekes, a kórusvezető, a kántor-orgonista eddig meglévő formái mellett. 

A benyújtott és elfogadott képzés ismertetett leírása kifejti: az elmúlt időben megkezdődtek a közös gondolkodások, amelyek előkészítik az Eucharisztikus Kongresszus egyházzenei megújulásának munkálatait. Ennek keretében felvetették, hogy új vagy felfrissített kommunikációs formákat kellene bevezetni az egyházzenében, mint például a kántor gitáros.

A gitáron megszólaltathatók a főbb zenei stílusok, így az egyházzene előadásai, sajátosságai is.

A zene különleges módja az imának, az Isten felé fordulásnak. A gitár a mai kor szellemének megfelelő, és a liturgiában betöltött szerepe szintén nagyon fontos. A gitárral a dallamok, a hozzájuk tartozó szövegek különösen a fiatal gyakorló hívők saját közegének megfelelőek. A kisebb templomok, szabadtéri misék csak a gitárt tudják biztosítani, amivel a gyakorlás is könnyebb. A fiatal hívőket a templomba vonzza a dinamikusabb és más hangzású zene. Gitárral a keresztény könnyűzene, a klasszikus zene, de még a komolyzene is megfelelően játszható – ismertették a tájékoztatón megjelent érdeklődőket.

2019. november 28-án megjelent új szakképzési törvény mindent új alapokra helyez. A jogszabályi támogatottságot meg kell keresni. A bevezetett rendelkezések miatt az eddigi felnőttképzés lehetősége megszűnt a korábbi formájában. Az új „szakma” ettől függetlenül létezik, ám még hiányzik annak a kompetenciarendszere – mondta el a főiskola szakértője, aki annyit azért elárulhatott, hogy a leendő képzés kompetencia alapú, modulegységekre bontott szakmai anyag lesz, tananyagegységekkel. A belépéshez érettségi szükséges majd. 

Sillye Gergely a jelenlévőknek elmondta: a hagyományos, 180 kredites, három éves, hat féléves új egyházzenész képzés tíz százaléka olyan tantárgy, amely a gitáros egyházzenéhez kapcsolódik. Két új tantárgy került bele a hagyományos képzésbe: a gitár mint hangszer, valamint a gitáros egyházzenei ének. Valamint karvezetési gyakorlat hat féléves tantárgyként. Az első négy félév hagyományos módon megy, a maradék kettő gitáros egyházzenei irányban. A képzésnek továbbra is szerves része a liturgia, az egyháztörténet, a szolfézs és zeneelmélet, a kötelező zongora, a gregorián zene, az egyházi népének, illetve a gitáros egyházi népének. Hozzátette: a főiskola garantálni azt tudja, hogy 2020 szeptemberétől újra lehet jelentkezni erre a szakra.

Gável Gellért gitárművész és gitártanár, az OKJ-s képzés szakmai részének kidolgozója a tájékoztatón elmondta: a gitárra alkalmazott metodikai modulegységek már elkészültek az akkreditációs anyagba. A leendő képzés a liturgikus egyházzene irányában is nyitott. Számos eddig nem alkalmazott tantárgyat is bevezetnek majd, amelyek a hagyományos egyházzenei képzésben eddig nem jelentek meg. Például a hagyományos egyházi zenetörténet mellett hangsúlyos helyet foglal majd el a könnyűzenei zenetörténet keresztény szemmel.

– A mai kor emberének kell tudni választ adnia, hogy AC/DC „High Way to Hell” című számát miért nem játssza. Mi az értékes és mi az értéktelen – mutatott rá Gável Gellért.

– Aki nem szeretné a „kilencvenszázalékos nyűgöt” magára venni, amiben a maradék tíz százaléknyi könnyűzenei képzést megkapja, annak az OKJ-s vagy annak utódképzésében a helye, ahol az általános alapok megismerése mellett nagyobb hangsúllyal jelennek meg a könnyűzenei irányultságú tantárgyak – tette hozzá.

Kiemelt kép: Vasárnap.hu

További olvasásra ajánlott írásaink:

Gável Gellért: Zenei korszakváltásban vagyunk

Keresztény könnyűzenei DNS-vizsgálat

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre