A családra leselkedő online veszélyek

Napjainkban a digitalizáció térnyerésének köszönhetően egyre több tevékenységünk tevődött át az cyber térbe. Ebből adódóan a legbiztonságosabbnak gondolt családi szférába is belopakodott az internet. Egyes kutatók szerint a ránk ható veszélyforrások megközelítőleg fele már az online térből érkezik, amely - ha nem védekezünk ellene megfelelő módon – megkeserítheti családunk életét. 

Egyre többen rendelünk gyerekeinknek játékokat online. Sajnos a webshopping is rejteget veszélyeket, ezért fel kell készülni a legrosszabb eshetőségre: mindig benne van a pakliban, hogy nem érkezik meg az áru, hibás vagy egy hónap múlva romlik el, amikor már semmit sem tudunk kezdeni a garanciájával. Ezért igyekezni kell olyan helyről rendelni, ami megbízható. Nagyobb értékű rendelésnél érdemes alaposan körbejárni az oldalt és a céget. Figyelni kell, hogy https-sel kezdődik-e az oldal, biztonságos-e a rendszer (például van-e titkosító tanúsítvány), van-e valódi tulajdonosa, feltüntették-e a cég adószámát, nevét, vagy csak egy 30 naponta generált ingyenes felülethez van „szerencsénk”. Sőt, érdemes megnézni a Street View-val is a céget, és ha egy disznóól szerepel a képen, jobb, ha nem kötünk velük szerződést. A szakemberek tanácsa az, hogy komolyabb elektronikai cikket egyáltalán nem szabad Kínából rendelni, mert nem biztos, hogy egy év múlva is működni fog. Ilyen esetekben a garancia ugrott, mivel egy év után már nem lehet visszaküldeni. Figyelni kell a CE-jelöléssel is, mert sokszor előfordul, hogy trükköznek vele. A CE eredetileg az EU minősítő jelzése, viszont a Távol-Keleten Chinese Exportként használják, ráadásul a két logó nagyon hasonlít – nem véletlenül.

Sokan abba a hibába esnek, hogy elég egy jól reklámozott alkalmazást megvásárolni, és le van tudva az online védekezés. A leggyakrabban a családfő megvásárol egy family safe alkalmazást, amivel kontrollálni lehet a gyerekek tevékenységét. De gyorsan rájönnek, hogy nincs értelme a tiltásnak – nem is lehet tiltani! A gyerekek meg fogják találni az utat az internet felfedezéshez, mivel egyik napról a másikra születnek új ötletek ezen programok kikerülésére. A legjobb tanács minden szülőnek az, hogy ismerkedjenek meg a gyerekek által látogatott oldalakkal, közösségi oldalakkal, blogokkal vagy online játékokkal. Ha szükséges, regisztráljanak be ezekre a helyekre, és amennyiben látnak valamilyen kilengést, akkor lépjenek közbe és indokolják meg, hogy miért lehet veszélyes. Ezzel megmarad a kölcsönös bizalom, és a gyermek a jövőben önmaga fogja jelezni, ha problémát észlel.

Forrás: www.freepik.com

Egyik ismerősömmel történt nemrég, hogy a kislánya feltett egy olyan alkalmazást a telefonjára, amellyel mindenki játszott az osztályban. Az alkalmazás több jogosultságot kért, amit a kislány meg is adott. Az ismerősöm akkor jött rá, hogy nincs rendben valami, amikor a kislánya odament hozzá, hogy nem működik a net a telefonján és ez rendszeresen megismétlődik. Később kiderült, hogy a program olyan dolgokat módosított a telefonon, amivel lehetővé tette tevékenységének figyelését bizonyos területeken. Ha egy alkalmazás érzékelhetően sok hozzáférést és jogosultságot kér cserébe a használatáért, gyanítható, hogy adathalász alkalmazásról van szó. Vagy itt van egy másik példa. Feleségem nevében valaki üzeneteket kezdett írni egy barátnőjének. Kiderült, hogy egy korábban egy internetkávézóban bejelentkezett a Facebook-profiljába, de nem jelentkezett ki, és valaki poénból elkezdett írogatni a nevében. Korábban hiába mondtam volna, hogy figyeljen erre, most a saját bőrén tapasztalhatta meg. Megállapítható tehát, hogy az online problémák egy része emberi tulajdonságokból fakad, amely kellő odafigyeléssel orvosolható.

Forrás: www.freepik.com

Az internetes problémák másik része pedig az online kártevők, melyek ellen megoldást jelenthetnek a védő szoftverek. Általánosan elmondható, hogy otthoni gépet sokkal nehezebb megvédeni, mert nem biztos, hogy a szülők és a gyerekek értenek hozzá, így jóval inkább ki vannak téve a veszélynek. Folyamatosan biztosítani kell a frissítést is, erről gyakran elfeledkeznek az otthoni felhasználók. Illetve jó, ha a gyártó távolról is tudja módosítani, frissíteni az új beállításokat, megvédve ezzel a számítógépet. Ha egy szülő vagy gyermek szeretné megvédeni a telefonját vagy egy okoskészülékét, nem biztos, hogy tudja, milyen terméket vagy applikációt használjon. Itt jön be a marketing szerepe, de nem feltétlenül az a legjobb, amit erősebben tolnak a piacon. A vásárlás pillanatában nehéz felismerni, melyik az ideális termék, ezért a legjobb tanács, hogy legyen egy jó szakember a közelben, aki tud segíteni a döntésben, aki képes tesztelni a hatékonyságot.
„A szakember segítsége mellett nekünk sem árt, ha tudatosabbak, óvatosabbak, körültekintőbbek és gyanakvóbbak vagyunk!”

Ma már érdemes tudni mi az, hogy IP-cím, antivírus, WiFi vagy WPA2. Minden szülő számára hatalmas segítséget jelent, ha fejlesztik digitális immunrendszerüket. A 2018-ban kidolgozott Digitális Immunerősítő Program 116 pontban összeszedett javaslatcsomagjának tanulmányozása sokat segíthet ebben.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre