Eltűnt épületek nyomában (70.) – Az egykori Zichy-palota

A huszadik század nem bánt kesztyűs kézzel az épített örökséggel. A világháborúk, a gazdasági válságok, a forradalmak, a politikai ideológiák vagy az emberi hanyagság következtében számos értékes és városképet befolyásoló épület veszett el a fővárosban. Cikksorozatomban ezeket a rég elfeledett épületeket kutatom fel archív fényképek segítségével.

A Lánchídtól dél felé eső budai Dunapart eltűnt palotasorának harmadik épülete a Zichy-palota volt. A Zichy-palota helyén két épület állt egykor, egy rokokó stílusú emeletes épület, amelyet Orsonits István szabómester építtette, illetve egy másik emeletes épület, amelyet özvegy Grieszbacher Erzsébet építtette ácsmester férje hagyatékából.

A Zichy palota helyén állt egykori emeletes házak. (Forrás: Urbface)

E két épület lebontása után az újonnan parcellázott területet, amely a Lánchíd utca 6. számot kapta, gróf Zichy Rudolf vásárolt meg befektetési célból. A nagy vadász hírében álló főrendházi politikus 1871-ben kérte fel a neves építészt, Ybl Miklóst, hogy tervezzen a Zichy család számára egy elegáns palotát. Külön kérés volt Ybl Miklós felé, hogy a tervezendő épületben a család rezidenciáján kívül, kiadásra szánt bérlakások is kapjanak helyet, amelyek hosszú távú bevételt termelnek az építtető számára.

A Zichy palota kevéssel az elkészülés után. (Forrás: Urbface)

1873-ra elkészült a háromemeletes eklektikus épület, amely a korábban a telken álló épület felosztását követve két gangos udvarral rendelkezett. Az udvar szobrait a neves szobrászművész Ligeti Miklós készített. A palota Várhegy felőli oldalán üzletek, a csodálatos panorámával rendelkező dunai oldalon pedig kávézó nyílt.

Az eklektikus épület dunai homlokzata. (Forrás: Fortepan)

Zichy gróf befektetése már az első évtizedben meghozta a várt bevételt. Nem is akármilyen bérlők költöztek a dunai panorámás épületbe. Itt élt Jekelfalussy Zoltán császári és királyi kamarás, Fiume utolsó magyar kormányzója. Jekelfalussy Zoltán azután költözött a házba, miután Trianonban elcsatolták az ország egyetlen tengeri kikötőjét. A nagy társadalmi életet élő Jekelfalussy Budapest ostromának utolsó napjaiban hunyt el a bérház egyik dohos, hideg pincéjében.

A Zichy palota emeleti bérlakásaiból fantasztikus kilátás nyílt a pesti korzóra. (Forrás: Fortepan)

Az udvar szobrait alkotó Ligeti Miklós szobrász is az épületben bérelt magának lakást. Zichy Rudolf a szobrok ellenértékét levonva kifejezetten jutányos áron kínálta a bérlakást Ligetinek. Ligeti Miklós a századforduló egyik legjelesebb impresszionista művésze volt. Nevéhez fűződik a városligeti Anonymus szobor, a Horváth kertben található Déryné szobor, illetve a Királyi Palota Habsburg ikerlépcsőjét díszítő Csongor és Tünde szobor is.

A házban gyakori vendég volt Louis Cartier, a világhírű luxusmárka tulajdonosa. (Forrás: Wikipedia)

Világhírű lakója is volt a háznak. Gróf Almásy Pál és felesége a dunai oldal első emeletén éltek egy csodálatos panorámával rendelkező kétszáz négyzetméteres lakásban. Rendszeresen meglátogatta őket Pál húga, Almásy Jaqueline grófnő és férje, a párizsi ékszerkirály Loiuis Cartier, akik volt, hogy hónapokig vendégeskedtek Gróf Almásy Páléknál. Cartier egyébként Budapesten vette feleségül Jaqueline-t és gyermekük is itt született.

A képen jól látszik a szovjet tüzérség okozta hatalmas sérülés. (Forrás: Fortepan)

A kép jobboldalán a Zichy palota maradványa. (Forrás: Fortepan)

A Zichy palota megmaradt traktusa a budai Duna-parton az 1960-as évek közepén. (Forrás: Fortepan)

A Zichy-bérházat a II. világháború és az azt követő szocializmus pusztította el. 1945. január 8-án hajnalban különösen erős szovjet ágyútűz zúdult a budai Várra. Jónéhány célt tévesztett lövedék a bérház dunai oldalába csapódott be, ahol súlyos károkat okozott. Az épület déli része, nagyjából a gang vonaláig teljesen beomlott, ugyanakkor az északi része szinte sértetlenül maradt meg.  Míg a palotasor többi épületeit közvetlenül a háború utáni években lebontották, a Zichy-bérház északi traktusa az 1960-as évek közepéig állt a Duna parton, majd végül azt is lebontották.

(A sorozat folytatódik)

Fecske Gábor László

A címlapkép forrása: Fortepan

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre