Szalai Piroska: Ne higgyünk el mindent a károgóknak

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő szerint Magyarország gazdasági teljesítménye az uniós középmezőnyben van. Legújabb elemzése alapján hazánk 2021-ben az uniós tagállamok között a 20. helyen állt az egy főr ejutó GDP ranglistáján.

„Míg 2010-ben az uniós átlag 66%-án álltunk, 2020-ban és 2021-ben elértük a 75%-ot” – írja a szakértő.

Szalai Piroska véleménye szerint ez is azt mutatja, hogy Magyarországnak az uniós átlagnál gyorsabb a GDP növekedése és 2021-re már Ausztriához is közelebb kerültünk 2010-hez képest.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy nem igaz, hogy a magyar átlagkeresetek az unióban a legalacsonyabbak, hiszen a tavalyi adatok alapján a magyar bruttó átlagkereset vásárlóértéke a 19. legnagyobb az uniós országok közül.

„Továbbá fontos megjegyezni, hogy 2022-ben az OECD 32 tagállama és az unió 27 tagállama közül várhatóan egyedül nálunk nő a keresetek vásárlóértéke, minden más országban csökkentek a reálkeresetek, mert az éves átlagos inflációnál csak nálunk volt nagyobb az éves átlagos keresetemelkedés” – írja Szalai Piroska.

A szakértő szerint idén is további átlagkereset emelkedést várható, amelyet egyrészt a 16 százalékos minimálbér emelés, másrészt a feszes munkaerőpiac indokol. Továbbá az elemzés kitér arra is, hogy számos munkáltató az egyéb rendszeres és nem rendszeres kereseti elemekkel (bónuszok, pótlékok, stb.) emelik az átlagkeresetet, míg az állam a nettó kereset emelkedéséhez az adókedvezményeken keresztül járul hozzá (például a 25 év alattiak kedvezményhatárának növelése, vagy a 30 év alatti anyák kedvezményének bevezetése).

Szalai Piroska azt is kiemeli, hogy javult hazánk életszínvonala, amelyet a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával élők arányának jelentős csökkenése igazolja. Az Eurostat legfrissebb, 2020-as adatai alapján a 13. helyen állunk az uniós tagállamok között a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával élők tekintetében – írja az elemzés.

Összegzésként a szakértő elmondja, hogy az elmúlt években folyamatosan javult a lakosság anyagi helyzete és a következő időszakban sem leszünk a jelentősen romló országok között, majd hozzátette:

„erre inkább legyünk büszkék, s ne higgyünk mindent el a károgóknak, akik az eredményeinket folyton kisebbíteni akarják.”

Forrás: Mandiner.hu

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre