2023-ban is jó családosnak lenni Magyarországon

Meghosszabbodik a babaváró hitel igénylési határideje és 2024-ig megmarad a falusi csok is. Erről döntött még múlt év végén a kormány, a családtámogatási rendszer pedig ezen kívül több elemmel is bővült január elsejétől. A magyar családok így továbbra is kiemelkedő támogatásban részesülnek, ha az európai összehasonlítást nézzük.

Annak ugyanis, aki gyermeket vállal, rendelkezésére áll a családi adókedvezmény, amelynek az összege a jövedelem és a gyermekek számának függvényében akár 100 ezer forint is lehet. Továbbra is hozzájuthatnak a gyermeket vállalók a lakásszerzést segítő CSOK-hoz és megmaradt az 5%-os lakásáfa és az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Persze a fiataloknak el kell jutniuk odáig, hogy legyen induló tőkéjük a lakásvásárláshoz. Ebben segít a korábban már bevezetett 25 évs kor alatti SZJA mentesség, ami azt jelenti, hogy a fiatalok a bruttó bérükből többet kapnak kézhez, mint korábban. Ez pedig most kiegészül azzal, hogy

a fiatal anyák egészen 30 éves korukig élvezhetik a személyi-jövedelemadó mentességet.

Ez óriási segítséget jelent azoknak a fiatal nőknek is, akik gyermekükkel vannak otthon, hiszen az SZJA-t a CSED, a GYED és a GYES összegéből is levonják alapesetben. Az adómentesség így most azt jelenti, hogy egy 30 év alatti anya a gyermeke születése utáni 6 hónapban a bruttó bérével pontosan megegyező összeget visz haza, jóval többet tehát, mint amikor még dolgozott.

A most megtartott és újonnan bevezetett intézkedések tehát még teljesebbé teszik a magyar családtámogatási rendszert, amely valóban a születés pillanatától a szülővé válásig kíséri a fiatalokat. Hiszen gondoljunk csak a babakötvény lehetőségére, amelyen a kormány maga is elhelyez egy bizonyos összeget. Aztán később ott vannak az olyan támogatások, mint az ingyenes tankönyv és a díjmentes iskolai étkeztetés. Középiskolás korban pedig a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzéséhez nyújtott igen komoly segítség. A felsőoktatásba érve a fiatal felnőtt számára megnyílik a kedvezményes diákhitel igénylésének lehetősége. A munkaerőpiacra kilépve pedig a már említett SZJA mentesség könnyíti meg az életkezdést.

A kör pedig a gyermekvállalást könnyítő és ösztönző támogatásokkal zárul be.

Ráadásul az, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem szűkíti, hanem szélesíti a lehetőségeket, azt mutatja, hogy hosszú távon elkötelezett a családtámogatási rendszer fenntartása mellett. Ez egy nagyon komoly üzenet a fiataloknak arra vonatkozóan, hogy merjenek családot alapítani, mert az állam még a bizonytalan helyzetben is biztosan mellettük áll. A Gyurcsány-Bajnai kormányok sajnos megmutatták, hogy mekkora károkat lehet okozni azzal, ha meglévő családpolitikai intézkedéseket megszüntetnek.

A 2010 előtti baloldali kormányok ámokfutásának az lett a következménye, hogy a termékenységi arányszám 1,3 alá csökkent, ami már-már visszafordíthatatlan károkat okozott.

A polgári kormányoknak kemény munkával sikerült elérni, hogy a mutató 1,5 fölé emelkedjen, ami európai szinten is kimagasló növekedés. Éppen ezért nem engedheti meg most az Orbán-kabinet, hogy csökkenti a családtámogatások szintjét. Mert ahhoz, hogy a népesség újra növekedjen, a termékenységi arányszámnak el kellene érnie a 2,1-es szintet. Hogy ez sikerül-e, az majd a jövőben derül ki, az viszont biztos, hogy a kormány elkötelezett e cél mellett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre