Idén nyáron is forog a KAZETTA a Balaton partján

Második alkalommal vehetnek majd részt a katolikus templomi könnyűzene szerelmesei azon a képzésen, ahol a már meglévő ismereteiket újakkal egészíthetik ki, megadva maguk számára a fejlődéshez szükséges impulzust. Zenei téren szakképzett tanárok osztják meg tudásukat a résztvevőkkel. A könnyűzenei megszólalás liturgiában megjeleníthető méltó formáit keresik közösen. A Marczell Márton és Csanády Lőrinc főszervezőkkel készült beszélgetést szemlézzük.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában klasszikus hegedűn, illetve jazz szakon végzett szervezők fontosnak tartják a tábor zenei igényességét. A létrejövő képzés hátterét az Eucharisztikus Kongresszusra való egyházi készület adja.

– Alapvető irány, hogy szakmai továbbképzésben részesülhessenek mindazok, akik helyi közösségekben és templomokban zenei szolgálatot végeznek, vagy szeretnének végezni. A tábor így erősíti a résztvevők egyéni zenei tudását, és azt, hogy a megszerzett tudást zenekarban is kipróbálhassák. Olyan ismereteket próbál átadni, amelyeket aztán a következő év során gyakorolni lehet – mondta Csanády Lőrinc klasszikus hegedűs.

– Szeretnénk átadni a könnyűzene műveléséhez szükséges alapvető zenei ismereteket, segítve ezzel a hívek szentmisébe való zavartalan bekapcsolódását.

Nem elhanyagolható szempont, hogy egy adott ének dalszövege megfeleljen a liturgikus előírásoknak, és szélesebb teret kapjon az állandó részekről, valamint a zsoltáréneklésről való tudás. Így

emelkedik a liturgikus zenei igényesség színvonala és a fejlődés iránti igény is

– vallják a szervezők.

– A résztvevők a délutáni zenekari gyakorlatok által olyan egyéb tudást is szerezhetnek, mint például zenekarvezetés vagy dicsőítésvezetés – ígéri az interjúban Csanády Lőrinc, aki azt is elmondta, hogy a képzésekhez általában szakmabeli zenészeket hívnak.

A KAZETTA – Katolikus Zenei Tábort idén július 24-31. között rendezik meg Balatonbogláron. Részletesebb információk ide kattintva érhetőek el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre