RMDSZ: Legyen Sepsiszentgyörgy Székelyföld gazdasági központja!

Antal Árpád polgármester szerint a következő évtizedben a vállalkozói szférának annyira meg kell erősödnie, hogy Sepsiszentgyörgy gazdasági centrum legyen Székelyföldön.

Antal Árpád polgármester két olyan RMDSZ-es tanácsosjelöltet mutatott be, akik a gazdaság területén dolgoznak.

Ferenczy Ágnes a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) ügyvezető igazgatója. Kolozsváron tanult, majd 7 évet élt az Egyesült Államokban – ott szerzett mesteri diplomát vállalkozástan és pénzügy szakon.

– Életem legnagyobb kihívása volt, de rengeteget tanultam, amit itthon tudok kamatoztatni. Nagy szükség van például arra, hogy bővítsük Sepsiszentgyörgy kapcsolati hálóját a gazdasági rendszerben, akár a nemzetközi szférában is, hiszen rengeteg olyan minta van, amit eltanulhatunk és itthon is gyakorlatba ültethetünk – fogalmazott.

Ferenczy Ágnes a sepsiszentgyörgyi RMDSZ tanácsos-jelöltje

Ferenczy Ágnes a sepsiszentgyörgyi RMDSZ tanácsos-jelöltje. Forrás: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája.

A tanácsosjelölt úgy véli, meg kell őrizni, sőt, magasabb szintre kell fejleszteni Sepsiszentgyörgy gyermek- és állatbarát jellegét, tovább kell bővíteni a minőségi szórakozási lehetőségek tárházát, illetve hatalmas lehetőséget lát a különleges gasztronómiai élményekben is, amelyek révén a város felkerülhet a világ gasztronómiai térképére.

Debreczeni László közgazdász, adószakértő, 8 éve helyi tanácsos, és a gazdasági bizottság elnöke.

– A legkiemelkedőbb megvalósításaink a Minimis-programjaink, a csekély összegű támogatási programok. Sepsiszentgyörgyön jelenleg 2 Minimis program működik, és további hármat indítunk még el – ezek már a versenytanácsnál vannak, amint visszaküldik őket, jóváhagyjuk és kiírjuk a pályázatokat” – mondta a tanácsosjelölt.

Debreczeni szerint a két új Minimis-csomag révén mintegy 3 millió euróval fogják támogatni a városban működő és létrejövő kis- és közepes vállalkozásokat.

Debreczeni László a sepsiszentgyörgyi RMDSZ tanácsos-jelöltje. Forrás: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája.

– A közgazdaság az én területem, azonban az elmúlt 8 évben meg kellett tanulnom, hogy a közösségépítés nem a közgazdaság szabályai szerint történik – tette hozzá.

Feleslegesnek tűnhet sok beruházás, de ma már egyértelműen látszik, hogy az aktív sport- és kulturális élet visszahat a gazdaságra és a helyi vállalkozókat segíti. A polgármester szerint ahhoz, hogy Sepsiszentgyörgyön képesek legyenek feljebb a tornászni a gazdasági mutatókat, közpolitikai elképzelések, tervek kellenek.

– Életem tíz legnehezebb döntéseinek egyike az volt, amikor a sepsiszentgyörgyi ingatlanadót megnöveltük. Felmértük, hogy a szentgyörgyi ingatlanadó-fizetők 72 százaléka nem helyi érdekeltségű cég, így a megtermelt nyereséget elviszik innen, vagyis nem fordítják vissza a városba, a közösség számára – jelentette ki Antal Árpád.

„Nehéz olyan országban dolgozni, ahol a közintézmény nem a közt szolgálja”

– Sok időbe telt, amíg elmagyaráztuk, hogy a helyiek nem veszítenek ezzel az intézkedéssel, hiszen a nagy multiknak fel se tűnik, hogy nagyobb adót kell fizetniük, míg a helyi vállalkozások visszaigényelhették a különbözetet, vagy többet is akár. Így tudott a város 3 és fél millió eurót a közösségbe fektetni. Ezt a pénzt nem elvitték tőlünk, hanem ebből a pénzből valósítottunk meg számtalan dolgot. Minél több forrással rendelkezik az önkormányzat, annál több problémát tud megoldani – magyarázta.

A polgármester úgy véli, bár az önkormányzat befolyása a gazdaságra korlátozott mértékű, ha mindenki tudatosítja Sepsiszentgyörgyön, hogy az önkormányzat figyel a cégekre és egyre több programot indít, ami a vállalkozókat segíti, akkor olyan folyamatok indulnak el, amelyek újabbakat generálnak.

Antal Árpád szerint korábban az ígérték, hogy Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa lesz, amit sikerült is elérni. Most ugyanígy szeretnék a gazdasággal is.

„Sepsiszentgyörgy legyen gazdasági centrum Székelyföldön!” – mondta az RMDSZ-es politikus.

Az elmúlt években radikálisan átalakult a vállalkozói struktúra, ezáltal a mentalitás is megváltozott a városban. – Számos cég tűnt el, amelynek nem volt a városhoz, a közösséghez hozzáadott értéke, de számos valamikori kisvállalkozás nőtt nagyra, és ezek most a kultúrát, a sportot is támogatják, sőt, bizonyos infrastrukturális beruházásokhoz is hozzájárulnak. Így lesznek a nehéz döntéseknek pozitív hozadékai – összegzett a polgármester.

Az erdélyi helyhatósági választásokról bővebben itt olvashatnak.

Székelyföldi búzaösszeöntés: töretlen a székely nemzet összefogása

Élhetőbb Kolozsvárért száll versenybe az RMDSZ

Tíz új polgármesterjelöltet indít az RMDSZ Háromszéken

Forrás és kép: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája

Iratkozzon fel hírlevelünkre