Krém – a vasarnap.hu legolvasottabb cikkei (17. hét)

Az elmúlt héten írásaink témái közt egyaránt helyet kapott a kivételes emberi nagyság és a megmagyarázhatatlan cselekedeteket szülő hitványság, az erőszak, a politikai adok-kapok. Nagy tetszést aratott Philip Yancey Keresztények és a politika című könyvéről közzétett jegyzetünk – illetve a könnyedebb hangvételű, Locsolóversek súlyos vészhelyzet esetére címmel megjelent szövegünket is szerették olvasóink.

„II. János Pál közel négy évtizedes egyházfői működése a pápaság történetének egyik legkiemelkedőbb korszakává vált. Az idős pápa szó szerint a végsőkig szolgálta egyházát.” Cikkünk a napokban öt esztendeje szentté avatott egyházfő életének utolsó húsvétját idézi fel.

Helytállás a legvégsőkig: II. János Pál utolsó húsvétja

 

A Szlovákiánál tizenkétszer nagyobb Franciaország két nap alatt ötvenszer többet ajánlott fel saját drámájának orvoslására, mint a krasznahorkai vár leégése utáni hét évben a felvidéki elit. A szerző írásában az egy-egy tragikus esemény kapcsán feléledő nemzeti összefogásról elmélkedik. Végső konklúziója nem nevezhető derűsnek…

Király Zsolt: Amit a franciák most megtesznek, s amit a Felvidék elmulasztott

Kerényi Lajos a minket körülvevő, közvetlenül érzékelhető világon túli életről számtalan tapasztalatot szerzett lelki gyógyítói hivatása során. A vele készült interjú, elutasítva a napjainkban előszeretettel előtérbe helyezett talmi kincseket, az élet igazán fontos kérdéseiről szól.

Kerényi Lajos: Orvos hajlamommal lelki gyógyító lettem

Idősebbek talán még emlékeznek a kommunista rendszer Zúg a traktor, szánt az eke, kedves elvtársnő locsolhatok-e versikéjére. Rég volt. Az általunk írt, ironikus rigmusok viszont a mai világ eseményeihez köthetők.

Locsolóversek súlyos vészhelyzet esetére

 

„Lengyelországban talán még a hazánkban tapasztalhatónál is élesebb az ellentét a kormánypárt és ellenzéke között. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jobboldali Polgári Platform (PO) volt parlamenti és európai parlamenti (EP) képviselője április 18-án leszedte Orbán Viktorról a keresztvizet. Legalábbis megkísérelte.”

Nitras: Magyarország Trianon óta komplexusban szenved

Szerzőnk meggyőződése, hogy A Keresztények és politika című könyv erősen ajánlott olvasmány. Szerinte különösen mostanában lehet érdemes gondolkodni rajta.

„Só és kovász” – jegyzetek Philip Yancey Keresztények és politika című könyvéről

Írásunk arról számol be, hogy Magyarország, illetve a magyar miniszterelnök mellé állni a „szabadelvű világban” komoly kockázattal jár. Roger Scruton angol konzervatív filozófust a brit építésügyi minisztérium bizottságából például egyszerűen kipenderítették, miután egy interjúban beszélt Soros György magyarországi „birodalmáról”, és megvédte Orbán Viktort az antiszemitizmus vádjától.

Megvédte Orbán Viktort, kirúgták érte a híres filozófust

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. A kereszténység egyik legnagyobb ünnepén elkövetett terrorcselekmény még most is feldolgozhatatlan…

Tovább nőtt a Srí Lanka-i merényletsorozat halálos áldozatainak száma FRISSÍTÉS

Nehéz szavakat találni arra, hogy a gyanútlan és ártatlan embereket megölő terroristát muszlim „harcostársai” videóra vették, hogy dicsőítsék tettét. A felvétel megrázó.

Videón az egyik Srí Lanka-i muszlim merénylő

A Nemzeti Színház fiatal művésze munkatársunknak, Huszár Eszternek adott interjújában életéről, pályájáról, a színészi mesterséggel, egy-egy szerep megformálásával járó kihívásokról is őszintén mesél.

Bordás Roland: A nap huszonnégy órájában a színházban gondolkozom

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre