Nitras: Magyarország Trianon óta komplexusban szenved

Lengyelországban talán még a hazánkban tapasztalhatónál is élesebb az ellentét a kormánypárt és ellenzéke között. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jobboldali Polgári Platform (PO) volt parlamenti és európai parlamenti (EP) képviselője április 18-án leszedte Orbán Viktorról a keresztvizet. Legalábbis megkísérelte.

Sławomir Nitras „veszélyes országnak” minősítette Magyarországot. Szerinte a magyarok a háború utáni rendszer lebontásáról álmodoznak. Érvelésének alátámasztására egy történetet is megosztott, amely szerint Orbán Viktor az ukrán válság idején megpróbálta rábeszélni a lengyel felet a határok megváltoztatására. Szerinte ez annak jele, Magyarország a trianoni döntés óta komplexusban szenved.

A videó bejárta Lengyelországot. Sok portál át is vette Nitras szavait, de senki sem kommentálta. Nitras nyilatkozata alapvetően a lengyel szavazóknak szólt, az európai parlamenti választások fényében. Kiemelte, hogy amennyiben a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) pártja megnyeri a választásokat, Lengyelország a „magyar útra” léphet. A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński köztudottan jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, így Nitras ezért is akarhatta tulajdonképpen a lengyel belpolitikába bevonni Magyarországot.

Arról azonban nyilván megfeledkezett Nitras, hogy Lengyelországban nem nagyon lehet negatív kampányt folytatni Magyarország ellen. Ha mégis megpróbálja, az könnyedén visszafelé sülhet el. Talán ezért sem kommentálta más lengyel politikus a videót sem kormánypárti, sem ellenzéki oldalról.

Forrás: wiadomosci.onet.pl – Fotó: onet.pl

Iratkozzon fel hírlevelünkre