Király Zsolt: Amit a franciák most megtesznek, s amit a Felvidék elmulasztott

A Szlovákiánál tizenkétszer nagyobb Franciaország két nap alatt ötvenszer többet ajánlott fel saját drámájának orvoslására, mint a krasznahorkai vár leégése utáni hét évben a felvidéki elit...

Igazi apokaliptikus jelenetek játszódtak le a szemük előtt, miközben a világörökség pótolhatatlan része vált a tűz martalékává – írta a párizsi eseményekre visszaemlékezve Király Zsolt a Körkép.sk oldalon. A felvidéki magyar portál munkatársa az eset kapcsán megjegyezte, az kellő mértékben felrázott egy teljes nemzetet. A „migránspolitika kezelése miatt jogosan lesajnált francia nép saját történelme, keresztény megmaradása érdekében soha nem látott össznemzeti gyűjtést hirdetett”. 

A felajánlásoknak köszönhetően kedd este már elképesztő, 750 millió euróról szóltak a hírek, a franciák pedig fogadkoznak, hogy öt éven belül eredeti pompájában újítják fel az épületet. 

A felvidéki szerző gondolatban visszautazott az időben, s felelevenítette: 2012. márciusában a magyarság körében szintén páratlan eszmei és szimbolikus értékkel bíró krasznahorkai vár tetőszerkezete, Andrássy Gyula fegyvergyűjteménye, a reneszánsz palota egy része vált a helyi cigánygyerek cigarettázása miatt a tűz martalékává. 

– Mire voltunk mégis képesek az elmúlt hét évben Krasznahorka újbóli megnyitása érdekében? – tette fel a kérdést a szerző, megjegyezve, hogy bár a közemberek adakoztak, jótékonysági eseményeket szerveztek, a gazdasági elit körében elmaradt a franciaországihoz hasonlatos felajánláshullám, szakmailag értékelhető eredmények pedig azóta sincsenek. 

– Hamarább épül újjá a még füstölgő Notre-Dame, hamarább gyűjtik össze a franciák saját szimbólumuk felújításának költségeit – jegyezte meg keserűen Király Zsolt. Hozzátette,  mielőtt lenézzük és lesajnáljuk a franciákat az egyébként valóban vállalhatatlan migránspolitikájuk miatt, jó, ha saját magunk felett is elgondolkodunk. Úgy látja, a két eseményt követő időszak összehasonlítása a felvidéki magyarság jelenlegi állapotának kórképe.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre