Megvédte Orbán Viktort, kirúgták érte a híres filozófust

Kirúgták Roger Scruton angol konzervatív filozófust a brit építésügyi minisztérium bizottságából, továbbá a kormány elhatárolódott kijelentéseitől, miután egy interjúban beszélt Soros György magyarországi „birodalmáról”, és megvédte Orbán Viktort az antiszemitizmus vádjától – számolt be az esetről a Mandiner.

A világhírű konzervatív filozófus évtizedek óta az angolszász jobboldal meghatározó alakja, akinek eddig több mint 50 könyve jelent meg, melyek a legkülönfélébb témákat dolgozzák fel, kezdve a politika világától a filozófián át egészen a vallás és a kultúra kérdéseit feszegető írásokig.

Scruton a Közép-Európai térség és Magyarország ismerője, aki gyakran látogatott el hazánkba, és remek viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel egészen 1987-es első találkozásuk óta.

Scruton a New Statmentnek adott interjúban többek között arról beszélt, hogy „Aki szerint nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem vette figyelembe a tényeket”  A 2016-ban lovaggá ütött brit filozófus később „nonszensznek” nevezte az Orbán Viktorral szembeni antiszemitizmus vádakat. A magyar kormányfőt gyakran érő nyugat-európai kritikákra, miszerint iszlamofóbiát terjeszt, kifejtette: „A magyarok rendkívül megrettentek a közel-keleti hatalmas muszlim törzsek hirtelen inváziójától” . Szerinte az iszlamofóbia szó csak a Muszlim Testvériség által kitalált propaganda kifejezés, hogy megakadályozzák egy fontos ügy megvitatását.

A brit kormány válasza ezekre a kijelentésekre aztán nem váratott sokat: gyorsan kirúgták az építésügyi bizottságból.

Az építésügyi Minisztérium szóvivője elmondta, a férfit a bizottságból azonnali hatállyal elbocsátják, „elfogadhatatlan kijelentéseit követően”. Szóvivőjén keresztül Theresa May is reagált az esetre „ezek a kommentárok súlyosan sértőek és teljességgel elfogadhatatlanok, és helyes döntés az elbocsátás”.

A kormány álláspontja szerint Scruton kijelentései elveszik a figyelmet a bizottság fontos munkájáról, és immár nem dolgozhat kormányzati tanácsadóként. Azt is kijelentették: „Teljesen világos, hogy Prof. Sir Roger Scruton nem a kormány álláspontját közölte”.

Később a neves Salisbury Review folyóirat online felületén – melynek alapítója és szerkesztője is volt Scruton – reagált a döntésre. Ebben a szerző kifejti:

Legmeghatározóbb konzervatív filozófusunk, Sir Roger Scruton eltávolítása a Building Better Building Beautiful építésügyi  bizottságából csak azért, mert ki merte mondani az álláspontját az iszlamofóbiáról, Soros György befolyásáról, és a kínaiak agymosásáról, mind olyan vélemények, amikkel a legtöbb konzervatív ember egyetértene – a döntés pedig mindent elárul a modern konzervatív párt jelenlegi helyzetéről.

A teljes írás ide kattintva érhető el.

(Kiemelt kép:newstatesman.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre