A magyar költészet napján magyarul szavalt a brit nagykövet

Az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Nemes Nagy Ágnes Iskola című versével emlékezett meg a magyar líra szépségéről.

Iain Ferrier Lindsay már három éve tölti be a nagyköveti posztot, korábbi állomásai között szerepelt többek között Hongkong, Tokió, Canberra, Bahrein, és Romániában is teljesített külképviseleti feladatokat. A rövid videóból mindenki számára egyértelművé válik, hogy nagyon szorgalmasan tanulja a magyar nyelvet, hiszen meglepő folyékonysággal, és helyenként hibátlan kiejtéssel beszéli a külföldiek számára elsőre – általában másodszorra is – igencsak bonyolultnak és nyakatekertnek tűnő nyelvünket.

A Magyar Költészet Napja 2019 – Lindsay nagykövet Nemes Nagy Ágnest szaval

🎉🎉🇭🇺️🎉🎉Tudjátok, hogy ki Lindsay nagykövet kedvenc költőnője? 🙂 És azt, hogy melyik nagy múltú gimnázium utcájában lakik nagykövet úr?🎓 Vajon hogy kapcsolódik ez a két dolog egymáshoz és a Költészet Napjához? 🙂 Nézzétek meg a Magyar Költészet Napja alkalmából készült videónkat, amelyben Lindsay nagykövet egy különleges verset szaval el egy történelmi hangulatú helyszínen és írjátok meg nekünk, hogy nektek ki a legkedvesebb költőtök. 💬#UKandHungary #magyarkolteszetnapja #aprilis11

Közzétette: UK in Hungary – 2019. április 10., szerda

Egyébként nem ez volt az első eset, hogy a brit nagykövet magyarul szólalt meg, március 15-én posztolt Facebook videójában a Nemzeti dalt szavalta el. Ráadásul mostanra már hagyománnyá vált, hogy a magyar költészet napján minden évben elmondjon egy hozzá közel álló verset. Tegyük hozzá: a diplomata vizsgát is tett már magyar nyelvből.

Nemzeti dal by Ambassador Lindsay

Március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdetére Lindsay nagykövet a Nemzeti dallal emlékezik. 🇭🇺Ambassador Lindsay commemorates the beginning of the 1848 Revolution and War of Independence on 15 March with an iconic Hungarian poem. 🇭🇺#UKandHungary #hungary #budapest #marcius15 #március15 #marcius15zaszlo #nemzetiunnep #nemzetiünnep #nemzetidal #talpramagyar #magyar #petofi #pilvaker #hungarianrevolution

Közzétette: UK in Hungary – 2019. március 13., szerda

 

Nemes Nagy Ágnes 

Iskola

Bevallom hát, nem tagadom:

egy iskolával álmodom.

Hogy szemérmesen fátyolozza,

de ringatja az alkalom.

Az óriási labdatér

a régi labdát dobja ki,

s kavarognak a régi izmok,

a másodpercek szobrai.

Az ifjú ház magasra szökken,

vadszőlő futja friss falát,

s a szók megérnek, mint a fürtök:

kert. Eszme. Labda. Ifjuság.

S mint égi szél himbálja padlás-

zúgban a szőlő-sorokat,

agyamban éjjel megforognak

a töppedő, fürtös szavak.

(Kiemelt kép: pestisracok.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre