Kókuszos finomságok gyorsan és egyszerűen az ünnepi asztalra

Nálunk a kókusz az egyik olyan összetevő, amivel egyszerűen nem lehet hibázni. Akár egy bonyolultabb, akár valamilyen egyszerű süteményről van szó, pillanatok alatt fogy el az ellenállhatatlan finomság, amit néha nem is győzünk elkészíteni. Az alább felsorolt édességek egy része ráadásul kiváló maradékmentő, már ami a háztartásunkban fennmaradt csokinyulakat (és szégyen-nem szégyen) mikulásfigurákat illeti. Mindegyik elkészíthető tejmentesen, de akkor csak olyan csokoládét használjunk, amiben nincs laktóz sem!

Az alábbi receptek mindegyike kipróbált nálunk, és mindegyik gyorsabban fogy el, mint amennyi idő elkészíteni, de ez nem jelenti azt, hogy ezek hosszadalmas receptek lennének. Én személy szerint a kókuszgolyót kevésbé szeretem, de mindig hatalmas üdvrivalgás tör ki a gyerekek között, ha bejelentem, hogy azt fogunk készíteni. A brownie-val tényleg nem foghatunk mellé: ez már számos iskolai rendezvényen és családi ünnepen bizonyította, hogy megéri a – nem is olyan nagy – fáradságot. A kókuszos torta pedig bátran lehet akár az ünnepi asztal fénypontja is. Akinek sok tojásfehérjéje maradt az ünnepi kalácsból, az most is bátran készítse el vendégvárónak az alábbi habcsókot, garantált lesz a siker!

Lekváros kókuszgolyó 

Kép forrása: Raj-Czefernek Léna

Hozzávalók:

20 dkg darált háztartási keksz

5 dkg kókuszreszelék+10 dkg a hempergetéshez

10 dkg porcukor

3-4 evőkanál baracklekvár (meggylekvárral is nagyon finom)

2 evőkanál cukorozatlan kakaópor

2-3 ek rum (aromával helyettesíthető, de én annak nem szeretem az ízét)

1 dl rizstej vagy víz (ha nincs tejérzékeny a családban, akkor készíthetjük tejből is, de tehetünk bele több lekvárt is, és akkor ez a rész teljesen elhagyható

Elkészítése:

Ez az a recept, amit gyakorlatilag nem lehet elrontani. Én azt javaslom, hogy tejjel vagy rizstejjel készítsük, mert úgy édesebb az íze, de ha éppen nincs otthon, akkor vízzel vagy lekvárral is helyettesíthető a benne lévő folyadék. A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd készítsünk apró golyókat a masszából. Én szoktam kakaóba is hempergetni, ezért a tésztába is teszek egy kis kókuszreszeléket, hogy mindegyik kókuszos legyen. Aki úgy jobban szereti, hempergesse az összes golyót kókuszreszelékbe!

Ha nagy a család, bátran duplázzunk rögtön!

Kókuszos brownie

Kép forrása: Raj-Czefernek Léna

Hozzávalók: 

10 dkg csokoládé 

10 dkg margarin

10 dkg cukor (eritrittel is működik!)

1 fél vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

1-2 tojás – mérettől függ!

1 csipet só

40-50 g kókuszreszelék

Elkészítése:

Először melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra, mert meglepően hamar össze fog állni a tésztánk!

Ha van elég otthon a fenti hozzávalókból, nyugodtan duplázhatunk, biztosan el fog fogyni.

A csokoládét és a margarint olvasszuk meg vízgőz fölött, majd tegyük kicsit félre. Keverjük össze a cukrot és a tojást, majd ebbe öntsük bele apránként az olvasztott keveréket és a többi hozzávalót. Egy kisebb tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra töltsük rá a keveréket, ami – nem kell megijedni! – elég folyós lesz. 30 percig süssük.

Vigyázat! Amíg nem hűl ki a tepsiben, nagyon puha, szétesős, várjuk meg a szeleteléssel a vendégeket!

Csokis-kókuszos torta

Kép: Raj-Czefernek Léna

Kókuszos réteg (ezt készítjük el először):

1 tojás

25 g kristálycukor és 25 g eritrit

1 csomag vaníliás cukor (helyettesíthető vanília-aromával vagy egy kis darab vaníliarúd kikapart magjával)

4 evőkanál (kicsit kevesebb, mint egy kis doboz) vegán, növényi tejföl 

10 dkg kókuszreszelék

A csokis réteg hozzávalói:

2 tojás

1 dl olaj

fél dl víz

50 g cukor és 50 g eritrit

1 csomag vaníliás cukor (szintén helyettesíthető)

60 g liszt

fél teáskanál sütőpor

2 evőkanál kakaópor

50 g étcsokoládé apróra vágva (minél magasabb a kakaótartalom, annál kevesebb a cukor benne!) – ez lehet több is, de akkor inkább tejcsokoládéval készítsük, mert túl kesernyés lesz.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd állítsuk össze a kókuszos réteget: a felsorolás sorrendjében keverjük össze a hozzávalókat. Ha nagyon száraznak találjuk, beletehetjük az egész doboz tejfölt is, de egy elég sűrű, darabos krémet kapunk, ettől ne ijedjünk meg!

Ezt követően keverjük ki a csokis tésztát: először a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze, majd tegyük hozzá a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. A csokit a végén keverjük bele. 

Egy 18 cm-es, kivajazott formába öntsük bele a csokis keverék felét. Nagyon kevésnek tűnik majd, de a sütőportól megnő, ez nem okoz zavart a sütemény állagában. Arra figyeljünk, hogy az alján (és majd a tetején is) teljesen beborítsa a torta egész átmérőjét. Ezt követően apró darabokban tegyük rá a kókuszos réteget, a végén kicsit nyomkodjuk be a tetejét, hogy egyenletes legyen. Végül borítsuk be a süteményt a maradék csokimasszával és süssük az egészet 30 percig.

Kókuszcsók

Kép forrása: Raj-Czefernek Léna

Hozzávalók:

3 tojás fehérje

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

Annyi kókuszreszelék, amennyit felvesz (kb. 15-20 dkg)

Elkészítése: 

A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Ezt követően verjük a tojásfehérjét elektromos habverővel addig, amíg a tojásfehérje annyira kemény lesz, hogy a lábost akkár fejjel lefelé is fordíthatjuk, nem csurog ki belőle. Ezt követően nagyon óvatosan, kis adagonként keverjük össze a cukrokkal, majd forgassuk bele a kókuszreszeléket. Itt bátran improvizálhatunk a mennyiséget illetően: ha kevesebb, az sem baj, ha több, akkor tartalmasabb lesz a süteményünk. Arra viszont számíthatunk, hogy keverni és formázni is annál nehezebb, minél több a kókuszreszelék benne. Hogy mennyi kókuszreszeléket vesz fel, függ a tojások nagyságától is.

Nekem a legutóbbi adag éppen olyan lett, hogy kézzel tudtam golyócskákat formázni belőle, így azokat kissé lelapítva tettem a tepsire. Ha kvesebb kókusszal dolgozunk, habzsákot is használhatunk a formázáshoz. Óvatosan süssük, és figyeljük a habcsókot, mert könnyen megég: nálam 150 fokos sütőben 15 perc alatt szépen felemelkedtek és megsültek, de ez sütőnként változó lehet. A kész sütemény melegen belül még kicsit ragacsos, de ha kihűlt, akkor teljesen habcsók állagú lesz. Kérdés, mi marad belőle addigra…

Iratkozzon fel hírlevelünkre