Húsvéti fonott kalács a dédi konyhájából

Ki ne emlékezne, milyen finom kalácsot sütött gyermekkorában a nagymamája, esetleg a dédi? A legfinomabb bolti verzió sem tudja még csak megközelíteni sem ezeket az édes tésztákat, de az otthon sütött verziókkal sem mindig tudjuk reprodukálni az ízélményt. Pedig egy finom húsvéti sonkához bizony hozzátartozik az édes-foszlós kalács is, hogy teljes legyen az ünnep. Nálunk minden évben a dédi receptje készül el, és túlzás nélkül állíthatom, hogy ha egyszer kihagynánk a repertoárból, az egész család fellázadna.

A mi családunkban nem csak én, de az összes testvérem, és az anyukám is a dédi receptját használja a húsvéti kalács elkészítéséhez. Nem készül el olyan gyorsan, mint a hétköznapokra tartogatott kalácsreceptem, viszont sokkal gazdagabb és finomabb a tésztája. Titka a citromhéjban rejlik, amit egyébként egyáltalán nem lehet kiérezni a selymes és tökéletesen harmonikusan édes tésztából.

Ezt a receptet most szándékosan tejjel írom le, mert úgy a legfinomabb, de mi általában rizstejjel készítjük, hogy mindenki megkóstolhassa, és azzal is tökéletesen működik. Egy dolgot sajnos nem szabad kihagyni belőle, és az a cukor, különben lapos marad az egész (bár még úgy is finom, mi egyszer elkészítettük eritrittel is). Fontos a sütési hőmérséklet megválasztása: túl erős fokozaton megég, míg túl alacsony esetén szalonnás maradhat a tésztánk. A fonás szép külsőt kölcsönöz az ünnepi süteménynek, de én már elengedtem a fonat tökéletességét, a mi kalácsunk mindig kicsit rusztikusra sikeredik, úgyis az íz a lényeg.

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

15 dkg porcukor

10 dkg vaj/margarin

3 tojás sárgája

5-6 dl tej/rizstej

3 dkg élesztő

1 csipet só

fél citrom reszelt héja (lehetőleg bio)

(10 dkg mazsola – elhagyható)

Elkészítése: 

Kevés cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral. Dolgozzunk nagy keverőtállal, és a lisztet morzsoljuk el a margarinnal, majd tegyünk hozzá egy nagyobb csipet sót és a reszelt citromhéjat. Az összes hozzávalót kezdjük el kigyúrni úgy, hogy a tejet óvatosan adagoljuk hozzá, ügyelve arra, mennyit vesz fel, nehogy túl ragacsos legyen a tésztánk. Dolgozzuk ki alaposan a kalácsot(akár dagasztógépet is használhatunk), majd tegyük letakarva meleg helyre és kelesszük addig, amíg duplájára dagad.

Ezt követően borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, és osszuk három egyenlő részre. A cipókat sodorjuk hosszúkásra, majd egy nagy, kivajazott tepsibe fektetve fonjuk meg a kalácsot. Ezt követően még egy órát hagyjuk kelni a tésztát. Amikor szépen megkelt, a tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és tegyük be az idő közben előmelegített sütőnkbe. Először kicsit nagyobb lángon (kb. 180-200 fokon) süssük 35 percig, majd vegyük vissza a sütőt 150-175 fokra és további 20 percig hagyjuk teljesen átsülni a süteményünket.

Jó étvágyat hozzá!

'Fel a tetejéhez' gomb