Tejmentes kalács – kompromisszumok nélkül

Amióta van a családunkban – nem is egy – tejre érszékeny személy, sok receptet újra kellett gondolnom. A kísérletezgetés itt elengedhetetlen, ám sokszor kiábrándító a végeredmény. Éppen ezért szerettünk bele egy pillanat alatt ebbe a kalács receptbe, mert az elkészült tészta tej és tojás nélkül is tökéletes: puha, omlós, egyszerűen képtelenség neki ellenállni. Ráadásul éppen annyira édes, hogy kenyér helyett, reggelire, de akár vendégvárónak vagy ünnepi kalácsnak is megállja a helyét.

Az alábbi recept eredetileg egy kenyérsütő gép receptkönyvében szerepelt bécsi kalács néven. Mi azóta már sokat variáltunk rajta, hogy tejmentessé tegyük, és nem gépben sütjük, mert úgy szebb a formája. Ami megmaradt, az a dagasztó funkció, amit én személy szerint jobban szeretek kiszervezni, mert könnyen megfájdul az efféle konyhai műveletektől a csuklóm. Egy időben kakaóval megbolondítva készítettem (felét így-felét úgy), de mostanában csak befonom és már mehet is a sütőbe ez a puha, omlós és illatos finomság, ami családunk legkisebb és legválógatósabb tagjának is a kedvence.

Mivel nincs benne tojás, és a tejet is helyettesítjük, ezért többféle érzékenység esetén is jó alternatíva lehet. Kenyér helyett is ideális: ha azt vesszük észre, hogy hétvégére elfogyott az otthoni ellátmány, csodásan meg tudja édesíteni a hétfő reggeleket. Melegen és frissen a legfinomabb (szeletelni viszont ilyenkor igazi kihívás), de konyharuhában vagy papírzacskóban napokig is eláll és nem szárad ki. Íme tehát a recept: 

Hozzávalók:

320 ml natúr rizstej

70 g vegán margarin

2 csapott tk só

3 ek cukor

555 g finomliszt (kalácsliszttel még omlósabb lesz!)

25 g élesztő

10-20 g mazsola (kihagyható)

Elkészítés módja: 

A margarint megolvasztjuk és a sóval, cukorral együtt a rizstejbe szórjuk. Ha kézzel készítjük, akkor ebbe keverjük el az élesztőt is, mielőtt hozzáadjuk a lisztet. Ha robotgép vagy kenyérsütő dagasztójával dolgozunk, akkor a nedves hozzávalók tetejére kerül a liszt, és végül az élesztő. Jól összedolgozzuk, a dagasztás közben beleszórjuk a mazsolát is.

A kész tésztát lisztezett felületen három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként egyforma rúddá hengergetjük. Sütőpapírral bélelt jénai tálban egymás mellé fektetjük a rudakat és befonjuk a tésztát, mint egy copfot. Ezt követően a tál tetejét ráhelyezzük és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk – legalább kétszeresére dagad a tészta. Ha megkelt, előmelegített sütőben 200 fokon először tetővel együtt 20 percig, majd tető nélkül további 20-25 percig sütjük.

(Aki odavan a kakaós kalácsért, azoknak leírom, hogy megbolondíthatjuk a tésztát úgy is, hogy két részre osztjuk, majd az egyik feléhez hozzádolgozunk 1 – 1,5 ek kakaóport nagyon kevés vízzel elkeverve. A két tésztát én egyszerűen össze szoktam csavarni egymással, és utána a fent leírt módon kelesztem, sütöm és kész is a mennyei kakaós kalács.)

Kép forrása: Raj-Czefernek Léna

Jó étvágyat!

Raj-Czefernek Léna

Kiemelt képünk forrása: Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre