Ausztria nem hajlandó még több pénzt adni az EU-nak

Ausztria elutasítja az Európai Bizottság kérését és nem hajlandó még több pénzt küldeni az EU-nak – szögezte le Karl Nehammer osztrák kancellár az Ö1 osztrák műsorszolgáltatónak adott péntek reggeli interjújában.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a befizetendő összegek növelése előtt a meglévő pénzügyi alapok felhasználása kéne, hogy a bizottság prioritása legyen. Példaként említette a kohéziós és az újjáépítési alapokat, valamint megemlítette, hogy a felhasználások során nagyobb figyelmet lehetne fordítani a spórolásra és a költséghatékonyságra is. Az Ö1 rádió Morgenjournal című műsorában ugyanakkor megemlítették, hogy az Európai Bizottság azzal indokolta a kérelmet: a meglévő alapok nagy része – Nehammer szerint mintegy 480 milliárd euró – már le van foglalva és le is hívható. A bizottság emellett emlékeztetett, hogy a meglévő pénzek felhasználását rendeletek szabályozzák, így azokat nem lehet akármire fordítani.

Jó volna, ha az Európai Bizottság bemutatná, miként tervezi a pénzek átmozgatását – akkor majd meglátjuk, hogy ez gyakorlatban is tényleg a tagállamok javát szolgálná-e

– fogalmazott Nehammer a rádiónak. Az Európai Bizottság kedden arra kérte az 27 uniós tagállamot, hogy a 2027-ig tartó költségvetési időszak keretét 66 milliárd euróval toldják meg. Az összeg – mely a bizottság szerint az Ukrajnát, a bevándorlást és a gazdasági versenyt érintő ügyvitelt könnyítené meg – Ausztriának 1,6 milliárd euró többletkiadást jelentene. Magnus Brunner osztrák pénzügyminiszter már a javaslattételkor elutasította a bizottság javaslatát, mondván: Ausztria nettó befizető tagországként nem tudja elfogadni az uniós alapok növelését.

(MTI)

A címlapképen Maia Sandu moldovai elnök fogadja Karl Nehammer német kancellárt az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén.
MTI/AP/Vadim Ghirda

Iratkozzon fel hírlevelünkre