Juhász Hajnalka a Varga Juditot ért vádra reagálva: Az Isztambuli Egyezmény genderpropagandát képvisel

Varga Judit és volt férje, Magyar Péter között történt családi borzalmak napvilágra kerülése következtében a közösségi médiában többen támadták az egykori igazságügyi minisztert, hogy a történtek ellenére miért nem támogatta korábban az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. A Momentum is jelezte, a parlament elé terjeszti a dokumentum aláírását. Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője, a Külügyi Bizottság alelnöke reagált az üggyel kapcsolatban lapunknak.

„A Momentum benyújtja a parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, melyre a kormány évek óta nem hajlandó” – írja Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán.

A momentum képviselője szerint „az egyezmény végeredményben minden családon belüli erőszak áldozatán segíthetne”, így a kormány Varga Judit esete után beláthatná ennek szükségességét.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője, a Külügyi Bizottság alelnöke megkeresésünkre elmondta, hogy Magyarország azért nem ratifikálta a dokumentumot, mert az Isztambuli Egyezmény egyes cikkelyei olyan genderideológiát képviselnek, amelyek nem választhatók le az Egyezmény előírásainak belső jogba való beültetésétől, annak szerves részét képezi, amely ezáltal teljesen szembe megy a hagyományos családmodellel és a magyar kormány családpolitikájával.

„Az Isztambuli Egyezmény olyan genderpropagandát képvisel, amelyet nem lehet különválasztani az Egyezménytől, annak szerves része” — emelte ki a képviselő.

A politikus arra is rávilágított, hogy a nemzetközi egyezmény lehetőséget biztosít, hogy fenntartásokat fűzhessenek a ratifikáló tagállamok hat esetben, de ezek egyike sem érinti és kezeli a gender kérdést, ezért bár Juhász Hajnalka szerint vannak értékes cikkelyei az egyezménynek, nemzetközi jogilag az egész képet kell látnunk és annak vállalásait, következményeit.

„Amelyik ország az Egyezményt ratifikálja, az egészet be kell építenie a belső jogrendjébe” — tette hozzá.

A magyar kormány zéró toleranciát képvisel a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszakkal szemben, Juhász Hajnalka elmondása szerint a magyar kormány a Btk. szigorításával, az áldozatsegítő központok létrehozásával uniós szinten is kiemelkedően kiáll a nők védelme, és a kapcsolati erőszakot elszenvedők mellett.

Azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

az Isztambuli Egyezménynek a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szembeni fellépésre vonatkozó jogalkotási feladatot előíró rendelkezéseivel a magyar jogrendszer összhangban van, így hazánk legalább ott tart, ahol az Isztambuli Egyezményt ratifikáló tagállamok

— ezt pedig a családon belüli erőszak összehasonlító európai mutatói is igazolják. A politikus véleménye alapján, ha az adott ország egy nemzetközi egyezmény célkitűzéseit belső jogrendjében ilyen magas szinten megvalósítja, a ratifikáció inkább opció, mint cél.

Juhász Hajnalka továbbá az esettel kapcsolatban visszásnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők, ha ennyire küzdenek a kapcsolati erőszak ellen, akkor kiállhatnának Varga Judit mellett, ahelyett hogy politikai hovatartozás alapján szelektálnak.

„A kapcsolati erőszak nem válogat politikai hovatartozás szerint, nekünk alapértékünk kiállni minden áldozat mellett” — mondta Juhász Hajnalka.

A címlapkép forrása: Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre