A magyar kormány támogatásának köszönhetően megújult a kolozsvári unitárius bölcsőde

Minden intézmény, minden megvalósult beruházás azt hirdeti a világ számára, hogy a magyarságnak reménysége, sőt, tervei vannak a jövőre nézve – jelentette ki Szilágyi Péter Kolozsváron, az unitárius bölcsőde felújított épületének felavatásán.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helytettes államtitkára szombaton az erdélyi város első magyar bölcsődéjének felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten vett részt a belvárosi unitárius templomban.

A belvárosi épületet a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében korszerűsítették, három csoportnak, 45 kisgyereknek biztosít helyet.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében csaknem 900 intézmény épült vagy újult meg, többszáz Erdélyben. Az építkezés pedig nem csak fizikai értelemben valósult meg, hanem „lelki és szellemi vonatkozásban is”. Mint rámutatott, a korszerűsítés, a modernizálás a magyarság megtartására irányul, a családokra, a nemzetre van tekintettel, hiszen ahol van beruházás, ott élő magyar közösség is van.

Emlékeztetett arra, hogy külhonban a magyar történelmi egyházak a magyar kormány partnerei. Az államtitkárság által meghirdetett idei programra (A gondoskodó nemzet éve) utalva elmondta: az egyházak gondoskodó közösségek, a nehézségben, az olyan bajban is kitartottak, kitartanak a nemzet mellett, mint a világjárvány vagy a háborúk.

Andrási Benedek, a Magyar Unitárius Egyház püspökhelyettese Benkő Samu akadémikus szavaira emlékeztetett, miszerint a kolozsvári unitáriusok tudták, hogy a magyar oktatást az alapoktól kell kezdeni. Köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, az unitárius egyháznak és a bölcsőde tantestületének pedig azért, hogy a legnehezebb időkben is kitartott, amikor évekig akadályozták terveiket.

A bölcsőde történetét Rácz Norbert Zsolt belvárosi unitárius lelkész idézte fel, aki szerint bár az értékes belvárosi épület több pénzt hozott volna, ha bérbe adják, a belvárosi egyházközség magától értetődően döntött úgy, hogy közösségi célra fordítja. A bölcsődehiányt orvosolták a kommunizmus idején államosított, majd visszaszerzett épülettel, 2010-ben ez lett a város első magyar bölcsődéje.

(MTI)

Címlapkép: archív – Szilágyi Péter dublini tartózkodása alatt. Forrás: dublin.mfa.gov.hu, fotó: Verdes Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre