Hölvényi: Az egyháznak döntő szerepe van Afrika országaiban

Az egyháznak döntő szerepe van Afrika országaiban. Az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek – főleg a rosszul értelmezett világnézeti semlegesség okán –, nem akarnak tudomást venni az egyházakról, mint lehetséges partnerekről.  A magyar modell azonban más. – nyilatkozta Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője.

– Mennyire szolidáris az Európai Unió az afrikai országok felé?

– Talán elég annyit mondanom, hogy az Európai Unió számszerűen messze az afrikai országok legnagyobb támogatója. Fejlesztéspolitikára csak a következő 6 évben 80 milliárd euró jut. Ez nem oldja meg az előttünk álló feladatokat, de így is jelentős összegről van szó.

Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője (Fotó: Kereszténydemokrata Néppárt)

– Egy támogatás esetében mindig kérdés a hatékonyság. Hogy van ez Afrika esetében?

– A hatékonyság növelése Afrikában is kulcsfontosságú. Ráadásul a kontinensen a koronavírus hatásai, a szárazság, a belső konfliktusok, a háború, a növekvő energiaárak és az ezek származó élelmezési válság miatt számos megoldandó kérdéssel néznek szembe a helyiek. A globális válság Európát is arra készteti, hogy még átgondoltabb, rugalmasabb és hatékonyabb válaszokat adjon a fejlődő országok kihívásaira. Érezzük, hogy Afrika az elmúlt harminc évben közelebb került Európához.

A migrációs válságkor megtapasztaltuk, hogy Afrika problémái Európa problémái is, de a technikai és tudományos együttműködési kezdeményezések is közelítették egymáshoz a két kontinens népeit.

Ezek a partnerségek segíthetik a kölcsönös megértést és ezáltal a hatékonyságot. Ez a megértési folyamat most zajlik, amiben hazánknak is juthat szerep. Magyarországnak van tapasztalata a diktatúrából a demokráciában való átmenet kihívásokkal teli útjáról, illetve mentes a gyarmatosító traumáktól, amely hitelesíti a törekvéseinket.

– Milyen hazai eredményekről beszélhetünk?

– Magyarország, és a V4 országai új megközelítési módokat kerestek. Magyarország két dologra nagyon büszke lehet: Az egyik az oktatási együttműködés. A Stipendium Hungaricum és a Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak nevű programokon keresztül jelentős felsőoktatási együttműködéseket alakítottunk ki. Ezekkel lehetőséget teremtünk arra, hogy a fejlődő országokban élő fiatalok nálunk képezzék tovább magukat, hogy aztán a megszerzett tudást hazájukban kamatoztathassák.

Afrika lakosságának 40 százaléka 15 év alatti, így a fiatalok oktatása a kontinens jövőjének egyik záloga.

Ezért is hangsúlyozom én is az oktatás fontosságát a fejlesztéspolitikai munkám során. A másik, amire Magyarország jól ráérzett, az nem más, mint, hogy az egyházaknak milyen fontos társadalmi és szociális szerep jut az afrikai országokban. Az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek – főleg a rosszul értelmezett világnézeti semlegesség okán –, nem akarnak tudomást venni az egyházakról, mint lehetséges partnerekről. Holott az egyháznak döntő szerepe van Afrikában. Nem elég, hogy ismerik a helyi közösségeket és élvezik a bizalmukat, de azokban az országokban, ahol az állam gyenge, ők vállalják magukra a legjelentősebb társadalmi ügyeket is.

Tanzániai nők. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

– A Hungary Helps ezt a jelenséget ismerte fel?

– Igen, így a Hungary Helps Program tulajdonképpen a helyi egyházakon keresztül valósítja meg a projektjeit. Ez nem azt jelenti, hogy csak az egyházakat segítenénk, hanem azt a felismerést tükrözi, hogy a szükséget szenvedőket az egyházak és vallási szervezetek érik el és támogatják leghitelesebben és leghatékonyabban.

Fontos lépés, hogy a Hungary Helpsnek sikerült csatlakoznia a nagy Európai Uniós partnerek közé.

Ez komoly, szakmai eredmény, amely sok új lehetőséget teremt. A jövőben megnövekedett súllyal más, nagyobb fejlesztésekben is részt vehet. Azaz már nem csak a humanitárius tűzoltásban, hanem más, nagyobb, hosszabb távú kezdeményezésekben is nemzetközi szereplővé válhat, bebizonyítva, hogy a magyar modell, a helyben segítés elve működik. 

 

Tóth Gábor

Afrika és Európa jövője a szereteten, a hiten és a reményen alapul

Elítélte az EU a nigériai katolikus templomban elkövetett támadást

Kiemelt képünk forrása Kereszténydemokrata Néppárt

Iratkozzon fel hírlevelünkre