Elítélte az EU a nigériai katolikus templomban elkövetett támadást

Az Európai Unió elítéli a nigériai Owo városának katolikus templomában összegyűltek elleni vasárnap este elkövetett fegyveres támadást – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő megdöbbentőnek nevezve a történteket.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre. Vasárnap este legalább 50-en meghaltak és sokan megsérültek egy délnyugat-nigériai katolikus templomban történt terrortámadásban. A fegyveresek a vasárnapi mise közben rontottak be az épületbe, és válogatás nélkül lőni kezdtek, az áldozatok között gyerekek is vannak. Egyelőre nem tudni kik, és miért támadták meg a mise résztvevőit.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felhívta a figyelmet, hogy a fegyveres csoportok támadásai egyre gyakoribbá válnak Nigéria különböző részein. Mint mondta, az „elfogadhatatlan és értelmetlen” erőszak a vasárnapi támadással átterjedt Nigéria eddig békés területére is. Borrell kijelentette: az Európai Unió szolidáris az ország népével, és együtt érez mindazokkal, akik elvesztették szeretteiket.

„Az aljas tett felelőseit mihamarabb bíróság elé kell állítani”

– fogalmazott.

A főképviselő közölte: az EU elkötelezett amellett, hogy együttműködjön a nigériai hatóságokkal az erőszak felszámolására és a tartós béke megtalálására. Az EU továbbra is támogatja Nigériát a fenntartható béke megteremtésére, a demokrácia elmélyítésére és az alapvető emberi jogok, köztük az istentisztelethez és a vallás, illetve a meggyőződés szabadságához való jog védelmének biztosítására irányuló erőfeszítéseiben – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője, az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott, hogy Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre. Az eset aggodalomra ad okot, és a biztonsági helyzet romlását jelzi Nigériában – mondta. Kijelentette: a katolikus egyház legkiemelkedőbb ünnepén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult. Arról tájékoztatott, hogy a keresztény közösségeknek évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük az országban. 2015 és 2020 között mintegy 12 ezer keresztényt öltek meg a hitük miatt Nigériában.
Közölte továbbá, hogy a sorozatos brutális támadások miatt az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű nemzetközi keresztény emberi jogi szervezet a keresztények számára a hetedik legveszélyesebb helynek nyilvánította Nigériát.

Szavai szerint az Európai Parlament és az EU nem maradhat tétlen, nem fordíthatja el arcát ideológiai alapon a bajbajutottaktól. Minden EP-képviselőnek azért kell dolgoznia, hogy az emberi jogokra gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést – tette hozzá Hölvényi György.

(MTI)

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Nigéria: terrortámadás egy katolikus templom ellen

Iratkozzon fel hírlevelünkre