Afrika és Európa jövője a szereteten, a hiten és a reményen alapul

Hétfőn nyitotta meg kapuit a Magyar-Afrika Hét. A nagyszabású rendezvényt az idén 20 esztendős Afrikáért Alapítvány szervezte.

A megnyitón beszédet mondott France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke, a Kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete, valamint Benes Károly, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszédében kiemelte, hogy az afrikai kontinens sokszínű és számos kihívással küzd. Elmondta, hogy sokan úgy gondolják, hogy a távoli országok távoli problémáival nem szükséges foglalkozni, ami viszont nem jó hozzáállás. A magyarok pontosan látják az afrikai országok kihívásait: a gazdasági és klímaváltozás miatti nehézségeket, valamint a vallásüldözést.

„Magyarország Afrikában a lehetőségek és a jövő kontinensét látja” – emelte ki beszédében Azbej Tristan.

Magyarország humanitárius, oktatási, kulturális téren szeretne segíteni a helyieknek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem a gyarmati szemléletű segítségnyújtást tartják követendőnek. Hazánk elutasítja a nyugati segítségnyújtás azon riasztó jelenségét, amelynek során rá kívánják erőltetni a saját ideológiájukat – köztük a gender ideológiát is – afrikai országok közösségeire. Gyakran az együttműködés lehetőségét is ehhez kötik, ezt a szemléletet azonban Magyarország elutasítja. A magyar modell abból indul ki, hogy mindannyian egymásra vagyunk utalva. Biztonságos, stabil Afrikára van szükségünk. Azbej Tristán kiemelte:

„Nem a bajbajutott embereket kell Európába juttatni, hanem a támogatást kell odavinni, ahol a baj van.”

A Hungary Helps Program ezért jött létre és ezért van jelen a magyar segítség már 20 országban. Ma számos fejlesztési program zajlik, többek között vízügyi, illetve egyéb,  az életkörülményeket javító kezdeményezések.

Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete elmondta, hogy szerinte az európai és az afrikai embereket egyaránt ki kell szakítani a közönyből. Ehhez konkrét és nagyon világos cselekvéssé kell lefordítani az afrikai országok problémáit.

Kiemelte, hogy ma jelentős élelmezési problémák vannak a kontinensen és további, súlyos kihívásokkal kell szembenézni az oktatás, az egészségügy tekintetében is. Elmondta, hogy ezeknek a gondoknak az orvoslása nem reménytelen, ha képesek vagyunk a problémákra konkrét cselekvésekkel reagálni.

Mint mondta, Magyarország és a Hungary Helps Program rátalált arra a nem szokványos útra, amely Afrikában járható: azokra a helyi gyülekezetekre, vallási felekezetekre, amelyeknek meghatározó közösségépítő szerepe van Afrikában, kiváltképpen ott, ahol az állam gyenge. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió is keresi a partnereket. Az európai közösség döntéshozói számára viszont az jelenti a nehézséget, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek nagyobb léptékűek és sok emberhez képesek eljuttatni a segítséget.

France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke, Kongó tiszteletbeli nagykövete köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az egyesület 20. születésnapján nem tortát fognak osztani, hanem egy egyedülálló rendezvénysorozatot szeretnének adni, amelyből mindenki hazavihet valamilyen hozzáadott értéket. Elmondta, hogy a konferencia első napja a Nemzetközi Együttműködés és Humanitárius Együttműködésről (NEFE) – fog szólni.

France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Beszámolt arról, hogy a teremtéskor csak adás történt. Olyan adás, amely a szereteten alapult. Adni csak így, jó szívvel lehet. Elmondta, hogy az európai országok segítsége akkor lehet sikeres, ha az szeretettel történik. Hangsúlyozta, hogy ma Afrikának több segítségre, több adományra van szüksége. Beszédében kiemelte, hogy Afrika többet adott a világnak, mint ahogy azt sokan gondolnák.

„A digitális jólét alapjai gyakorta azokon az erőforrásokon, ásványokon múlnak amelyek, mind-mind Afrikából érkeznek.” – mondta Kongó tiszteletbeli nagykövete.

Emlékeztetett rá, hogy Afrika nem mindig volt olyan, mint amilyennek az európaiak ismerik: egykoron gazdag birodalmak és királyságok virágoztak a kontinensen. Elmondta, hogy Afrika is fogadott menekülteket, „maga Urunk Jézus Krisztus is ott talált menedéket” – mondta France Mutombo.

Afrika és Európa jövője is a szereteten, a hiten és a reményen alapul. Kiemelte, hogy nem csak a materiális erőforrásokon múlik a segítségnyújtás sikere.

„A szeretet, a tiszta gondolkodás, a kreativitás, azok az állandóan megújuló erőforrások, amikre mindig számítani lehet. Ha szeretetet adunk, akkor mindig több lesz belőle a világon. Az erőforrásokat a Teremtő megadta mind az afrikai, mind az európai embereknek, így ezzel élni kell.” – mondta France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke.

A Magyar-Afrika Hét programjait szeptember 12-15. között rendezik meg a Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás utca 8.). A szeptember 16 és 18. közötti események pedig a H13 Közösségi Házban (1085 Budapest, Horánszky utca 13.) lesznek elérhetőek.

 
 

Elítélte az EU a nigériai katolikus templomban elkövetett támadást

Civileket szállító konvoj robbant fel Burkina Faso dzsihadisták által megszállt részén

Megöltek egy olasz apácát Mozambikban

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre