Szabó Imi: Nekem rock folyik az ereimben

A korábban Bicskei Istendicsőítők néven elindult, ma AcCordisként ismert dicsőítő zenekar vezetője elhatározta, kitágítja a helyi kereteket és országos zenei fesztivál szervezésébe kezd. Szabó Imi másodikos általános iskolás korában kapott először gitárt a kezébe. Ez a zene iránti szerelem a mai napig is él benne, amely kiegészült az Isten iránti szeretettel. Ennek a két forrásnak köszönhető a dicsőítésvezető elhivatottsága. Példaképének Szilas Imre zeneszerzőt tartja, akinek Mátyás-templomban bemutatott beatmiséje a keresztény könnyűzene kezdeti korszakhatárának tekinthető. Szabó Imivel a Magyar Kurír készített interjút.

Szabó Imi az interjúban elmeséli, hogy édesapjától kapta az első elektromos gitárját. Kisebb kihagyás után magántanár segítségével fejlesztette zenei, hangszeres tudását. A bicskei templomi gitárosokhoz kapcsolódott be, ahol megtanulta a legismertebb katolikus könnyűzenei számokat. Ez a csapat változtatott nevet az idei év folyamán. Az AcCordis csapata olyan nagy nevekkel kezdett el játszani, mint a zenei életműve okán méltán híres Szilas Imre.

Mindig Magyarország marad a hazám – Szilas Imre a Vasárnapnak

„Szilas Imre hívott és kért meg minket, hogy játsszuk el vele az 1967-ben írt Húsvéti beatmiséjét. Nekem ő a legnagyobb példaképem. Fantasztikus élmény volt, hogy vele zenélhettem egy szentmisén, az ő dalait énekelhetem, főleg úgy, hogy ő hívott minket. Másnap pedig a Gável testvérek által szervezett Dicsőítő Szigeten, Szigetmonostoron, a 24 órás szentségimádáson zenéltünk egy órát. Csabdiban az 1Úton nemzetközi zarándoklat alkalmából zenéltünk – sorolja a zenei kapcsolódási pontokat a zenekar vezetője.

Hozzátette:

„Nekem rock folyik az ereimben. Amikor megtaláltam az interneten, hogy Szilas 1967-ben megírta a világ első beatmiséjét, rögtön tudtam, hogy nagyon szeretnék találkozni vele. A zenén túl megfogott benne az is, hogy a Jóistennek szenteli magát, és nem érdekli, ha ezért meghurcolják, csak az, hogy neki szolgáljon. Szilas önmagát adta, a saját stílusát, és ez a gondolkodásmód nagy hatással volt rám. Most, hogy találkoztam vele, még erősebb a példája” – vallotta meg Szabó Imi.

A szeptember 10-én első alkalommal, Spányi Antal megyés püspök fővédnöksége mellett megszervezésre kerülő Cordis Fesztiválról a rendezvény főszervezőjeként elmondta: a fiatalok nem találják a helyüket. Eltávolodtak az Egyháztól, nem szívesen mozognak ilyen körökben. Éppen emiatt az a céljuk, hogy támpontot nyújtsanak nekik. Tudtukra akarják adni, hogy létezik az Egyház befogadó közössége, amely szívesen látja őket lelki feltöltődésre.

Mint mondta: „Olyan közösséget szeretnénk adni a fiataloknak, ahol megtalálhatják magukat, egymást és a Jóistent. Ehhez hívtunk előadókat, tanúságtevőket.”

A mai huszonévesek elkezdték dicsőíteni Istent – Szabó Imi a Pengetőnek

Délelőtt családi nap az alcsúti MustárMag közösség szervezésében. A gyerekekkel tart foglalkozást Zirig Kristóf kecskeméti káplán. Lesz ugrálóvár, kézműves-foglalkozás, várostúra, mozgásos játékok és arcfestés. „Olyan blokkal is készülünk, amelyben néhány, a verbita szerzetesektől elsajátított idegen nyelvű dalt szeretnénk megtanítani a résztvevőknek” – mondta Szabó Imi.

Délután az imperfectum együttes, este az Eucharist zenekar ad koncertet. Tanúságot tesz hitéről Lackfi János és Humayer Dávid. A zalaegerszegi Rád találtam dicsőítő csapat interaktívan, tanúságtételekkel és zenével szólítják meg a fiatalokat. Délután szentségimádás és szentmise is lesz – mutatta be az értékes szeptemberi esemény programjait a főszervező.

Forrás: Magyar Kurír

 

 

Gazdag programot kínál a szeptemberi Cordis Fesztivál

Ez nem egy fesztivál, hanem valódi együttlét volt – első alkalommal rendezték meg a Dicsőítő Szigetet

Fotó: Szabó Imi/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre