A gitáros kántor nem kontár

Több mint fél évszázada – Krisztushoz radikálisan ragaszkodó hitből és egyházszeretetből – megjelentek a templomi közösségekhez kötődő, gitáron kísért, könnyűzenei énekek. A kezdeti szerzemények a kommunizmus kemény évtizedeiben is már reményt adtak az istentelen, ateista rezsim szorításában. Egyesek a liberális és világi folyamatok első lépéseiként értékelik mindezt az egyházban. Valójában azonban az egyházi pop stílusa sokkal inkább képviselte a legőszintébb hitvallásokat. Éppen ezért örömhír, hogy egyre-másra fedezik fel a magyarországi egyházmegyékben a gitárral kísért, liturgikus egyházzenei szolgálat igényességének fontosságát. Legutóbb a Pécsi Egyházmegye építette be a kántor-gitáros képzést a hagyományos kántorképző megszokott tanulmányai közé.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gyümölcseként, az elmúlt ősszel indult útjára a hazai első Egyházzenész, kántor-gitáros képesítést nyújtó, 1700 órás felnőttképzés az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) váci és budapesti campusán. A képzésre olyan liturgiai, zenei szolgálatot ellátó zenészek jelentkezését várták, akik a keresztény könnyűzene stíluseszközeivel végzik egyházzenei tevékenységüket.

A több mint húsz fővel elinduló képzés ebből következően gitár- és könnyűzene-centrikus. Ezzel együtt azonban a résztvevők a tanulmányaik során felvértezik magukat gregoriánból és az egyházi népénekekből, az orgona ismeretéből és a billentyűs hangszerek kezelése terén. Tanulnak szolfézst, összhangzattant, fejlesztik az énektudásukat, megszeretik és megismerik a liturgiát, és a bibliaismeret elsajátítása által felfedezik a mai kor emberének, mai zenei nyelvén megfogalmazott istendicséreteinek egyházi és akár liturgiai létjogosultságát.

Istennek, igényesen, veled

Az AVKF úttörő jellegű, keresztény könnyűzenei felnőttképzését most egy újabb követi. Idén húsvétkor a Pécsi Egyházmegye adott hírt arról, hogy a hagyományos kántorképző keretein belül, mintegy kiegészítő tanfolyamként megjelenik a gitáros egyházi muzsika tantárgya. Ez a hír már önmagában is pozitívnak tekinthető, hiszen azt mutatja, hogy a Kovács Szilárd Ferenc egyházzenész tanfolyamvezető és neves orgonaművész, nem mellesleg a pécsi bazilika zenei igazgatója által kiszélesített zenei képzés felszámolja az „orgona kontra gitár” idejét múlt, ráadásul kevés szakmaiságra alapozó egyházzenei polémiáját.

„Újdonság, hogy a tanfolyam keretében kiegészítő jelleggel klasszikus gitártanulmányokat folytathatnak a Pécsi Egyházmegyében már gitáros szolgálatot teljesítők, ahol

a hagyományos énekrepertoár (gregorián és régi magyar énekek) stílusos megszólaltatását és annak gitárral való vezetését sajátítják el a részvevők. Ez egy fakultatív lehetőség,

melyhez kapcsolódóan kántori végzettség nem jár, viszont komoly szakmai bázishoz juthat, aki elvégzi, hiszen a kántorképző összes elméleti és gyakorlati óráját látogathatja, ezekből vizsgát tehet (utóbbiról igazolást állítanak ki), a liturgikus gyakorlatokon részt vehet, tehát a kántorképző közösségének teljes értékű tagjává válhat” – olvasható a gitáros képzés leírása az egyházmegye honlapján.

A keresztény popzene sem alkalmatlan a liturgia szolgálatában – Földváry Miklós István a Vasárnapnak

Amellett, hogy ez a fajta egyházzenei nyitottság örömteli hír, jól érezhető, hogy a pécsi gitáros képzés óvatosabban, lassabban fogadja be a mai popkultúra gitáros liturgikus darabjait és stílusát, de legalább az első lépést megtette ennek irányában.

Hasonló próbálkozáson az AVKF keresztény könnyűzenei felnőttképzése is keresztülment. Az előzetesen meghirdetett találkozó a képzés iránt érdeklődőkkel azonban egyértelművé tette a képzés megálmodói számára:

nem szerencsés beleerőltetni a hagyományos kántorképző keretei közé a gitáros ismeretek elsajátítását, mert igen hamar kontraproduktív hatásokat eredményezhet.

Emiatt egy teljesen önálló, a hagyományos egyházzenére épülő, de világosan könnyűzenei felnőttképzési program, az egyházzenész kántor-gitáros művészeti képzés került akreditálásra.

Az egyházi könnyűzenének lehet létjogosultsága a liturgiában – az AVKF tudományos rektorhelyettese a Vasárnapnak

A Pécsi Egyházmegye gitáros zenére nyitott megoldása tehát még a keresztény könnyűzene stílusában, liturgikus egyházzenei szolgálatot ellátó,

templomi gitárosoknak nem nyújt érdemi segítséget,

hanem megengedően el tudja képzelni azt, hogy a hagyományos egyházi énekek repertoárját akár gitáron is kísérni lehessen. Ebből a nézőpontból tekintve, amennyiben a hazai keresztény liturgikus könnyűzene képviselői a popkultúra eszközeivel művelt egyházzene területén kívánnak igényességben fejlődni, a pécsi kezdeményezés még nem képes kielégítő megoldást felkínálni a számukra, arra még ott is várni kell egy keveset, ám

a mostani egyházzenei nyitás egyértelműen reménykeltő kezdet ezen az úton.

 

Istállótól az egyházzenéig – a Szent Család-templom felfedezett titkai

A zsolozsma éneklése lehetséges gitárkísérettel

Ahol Isten dicsősége, ott a mennyország – Palánki Ferenc püspök a Vasárnapnak

A címlapkép forrása: Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész hivatalos Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre