Már lehet jelentkezni az első keresztény könnyűzenei felnőttképzésre

A hírt szeptember 25-én jelentették be a Pengető keresztény könnyűzenei szakmai napon Vácott. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az eseményen elmondta, hogy a vallási könnyűzenészeket korábban már több pályázattal is sikeresen támogatták anyagilag. Az Emmi támogatásából megvalósuló keresztény könnyűzenei képzés fejlődésének elősegítésére a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola a saját oktatási tevékenységébe illeszkedő képzés elindítását dolgozta ki. A Kovács K. Zoltán Alapítvány az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával együttműködve újabb lehetőséget teremtett a keresztény könnyűzene fejlődésére.

Ösztöndíj is segítheti a most jelentkezőket

Ezzel a képzéssel a keresztény könnyűzenét művelni szándékozók szakmai fejlődését is segíteni tudják – mondta el a sajtótájékoztatón Rétvári Bence. Hozzátette: Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az első olyan felsőoktatási intézmény, ahol keresztény könnyűzenei képzés indul el idén ősszel, és bízunk benne, hogy egyre többen tudnak majd erre jelentkezni. Igyekszünk ehhez ösztöndíjat is biztosítani – mondta az államtitkár.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az egyházunk útmutatásának megfelelően az embereket segítő szakmák felé tereli a hallgatóinkat. Két módon is elindul ez a sajátos könnyűzenei képzés. Az egyik a hagyományos főiskolai kántorképzés kiegészítő elemeként jelenik meg. A másik, amelyet ma jelentünk be, egy kifejezetten könnyűzenei szolgálatra létrejött képzés. Az első kompletten felépített tanfolyam és kurzusrendszer Magyarországon jön így létre 1700 órában, több éven át tartó terjedelemben. A képzés végén az Oktatási Hivatal végzése nyomán szakképzettséget lehet szerezni. Nem illeszkedik felsőoktatási tanévekhez, és idén november első hétvégéjén el is kezdődik – ismertette a keresztény könnyűzenei felnőttképzés részleteit Gloviczky Zoltán rektor.

Gável Gellért: Zenei korszakváltásban vagyunk

Örökölt tudásbázis egy csomagban

Zenei korszakváltásban vagyunk. Ahogyan a világ felgyorsult az internet miatt, ezzel párhuzamosan a zenei ízlés is folyamatos mozgásban van. A képzés kialakítása során igyekeztünk szakmai módon hozzáállni az egyházzenei változáshoz, amelyben mi magunk is, mint második generáció felnőttünk. Azt a tudásbázist, amelyt örökölhettünk az elődeinktől, összefoglalva tudjuk átnyújtani a képzésre jelentkező hallgatók számára – magyarázta Gável Gellért, a főiskolán elinduló felnőttképzés szakmai vezetője.

A létrejött négyes szintű képzés az állam által elismert képesítést nyújt, és az európai képesítésrendszerrel összehangolt. Ilyen módon úgy fogadják majd el, mint bármely más művészeti ágazat képesítését – tette hozzá Modláné Görgényi Ildikó szakképzési referens. 

Az egyházi könnyűzenének lehet létjogosultsága a liturgiában – az AVKF tudományos rektorhelyettese a Vasárnapnak

Egyházzenei hagyomány a ma elterjedt zenei nyelvezettel 

Az elméleti és a gyakorlati felnőttképzési program tartalmazza a szükséges zenei, liturgiai, bibliai, népzenei és egyházzenei, illetve egyháztörténeti ismereteket. Gyakorlati fejlődést nyújt a hangszehasználatban és az előadó-művészet gyakorlásában akár a liturgia során, akár a nem templomi környezetben megrendezett dicsőítő alkalmak koncertjellegű zenei eseményein.

A képzés egyértelműen épít az egyház zenei hagyományára. A tanulmányok igazodnak a tradícióhoz, valamint ugyanilyen gondos figyelemmel állítják a szent szolgálatába a kor széles körben elterjedt, egyetemes zenei nyelvezetét. Az egyházzenész kántor-gitáros képzés a zenével és a liturgiával is foglalkozik. Felmutatja a zenetörténet, azon belül pedig a könnyűzene történeténetének egyes korszakait a keresztény zene kialakulásával párhuzamosan. Mindeközben kiemelt figyelmet fordít a zenei dicsőítés bibliai gyökereire.

Egyre többen akarják gitárral dicsőíteni Istent

A hangszerhasználatban a hathatós fejlődés lehetőségét kínálja fel. A gyakorlatok a dicsőítés lelki és hitbeli növelésére egyaránt törekednek. A helyes előadó-művészetre és a klasszikus, valamint könnyűzenei éneklésre nevel. Gyakorlati módon bevezet a dalszerzés rejtelmeibe, és a kamarazenélés révén új zenei csoportok születésének ad teret, amelyek elmélyíthetik a liturgikus eseményeken történő könnyűzenei (gitáros) szolgálatok helyes módját.

Jelentkezés október 12-ig

A felnőttképzés ajánlott mindenki számára korosztálytól függetlenül, aki változatos alkotómunka keretében szeretné fejleszteni önmagát a liturgikus és a liturgián kívüli zenei szolgálatok tökéletesebb, igényesebb, művészi ellátására, Isten dicsőségére és az egyház közösségének javára.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 02154014 számú, Egyházzenész II. kántor-gitáros szakképesítésére itt lehet  jelentkezni. A kitöltött és beszkennelt felnőttképzési jelentkezési lapot e-mailben erre a címre kell elküldeni. Az alkalmassági vizsga időpontja október 16-án 10:00 órakor kezdődik a váci főiskolán. Jelentkezési határidő: október 12., 24:00.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Körvonalazódik a keresztény könnyűzene oktatási projektje

Márfi Gyula: A gitáros dalokat nem szabad kisöpörni az egyházból!

Újabb százmilliós állami támogatás a keresztény könnyűzene fejlődésére

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!