Újabb százmilliós állami támogatás a keresztény könnyűzene fejlődésére

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közös sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a kormány a vallásos könnyűzene támogatására újabb forrásokat bocsát rendelkezésre. A tavalyi évben már megvalósult állami szándék tehát az idei évben tovább erősödik!

Alig száradt meg a tinta az állami támogatásból megvalósított és az egyházak által elbírált hangszerpályázatok értesítésein, máris érkezik az újabb támogatási csomag, amellyel a vallásos – és ezen belül a keresztény könnyűzene fejlődését igyekszik elősegíteni a kormány.

A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szerdán Budapesten. A most megnyílt pályázati felületen keresztül százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, százmillió pedig a határon túli magyaroknak áll majd rendelkezésére új hangszerek vásárlására. Folytatódik a templomi orgonák és más hangszerek felújítási programja, erre is százmillió forintot biztosít a kormány – mondta Fekete Péter, aki arra is emlékeztetett, hogy tavaly 600 millió forintos keretösszegre lehetett pályázni, de akkor nem egyéneknek, hanem az egyházi közösségek segítségével.

Az államtitkár hozzátette: több mint ezer fiatal kezébe adtak hangszert, idén ezt a számot szeretnék megtöbbszörözni.

„Nagy szükség van most a fiatalokra, művészekre, akik keresztény közösségeket szólítanak meg

és hozzájárulnak ahhoz, hogy a pandémia nyugvópontján, az újjáéledéssel együtt ismét meginduljon a kulturális élet” – hangsúlyozta a kulturális államtitkár.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: a magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el. Megemlítette, hogy nemrég Pajor Tamás és a Bolyki Brothers a tízszeres Grammy-díjas amerikai Take 6 zenekarral dolgozott együtt egy dalon. Pat Barrett, a keresztény könnyűzene amerikai sztárja pedig egy nyilatkozatában méltatta a magyarországi folyamatokat.

A parlamenti államtitkár felidézte, hogy a keresztény könnyűzenének mintegy fél évszázados hagyományai vannak Magyarországon, és a műfajnak hosszú utat kellett megtennie, míg a kezdeti illegalitást megélve, a rendszerváltás után kórusok alakultak a templomokban, országszerte számos találkozó zajlott le és zenekarok jöttek létre.

Keresztény könnyűzenei világsiker a magyar életvédő dal – Pajor Tamás a Vasárnapnak

A hangszeres támogatásra vonatkozó pályázatok az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján (emet.gov.hu) keresztül érhetők el.

Soltész Miklós egyházi ügyekért felelős államtitkár korábbi interjújában egyértelműen állást foglalt a keresztény könnyűzene fontossága és fejlesztése mellett, mivel az hatással van az egyházközségek lelki életére, valamint pozitívan befolyásolja a társadalom összetartó erejét.

A jó keresztény könnyűzene hitvalló és megerősít – Soltész Miklós a Vasárnapnak

Még márciusban a keresztény könnyűzene képviseletét biztosító Szikra Projekt sajtótájékoztatóján Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az állam elköteleződése hosszú távú a hazai keresztény könnyűzenei élet támogatására. Az államtitkár akkor megemlítette, hogy a kormány a Hangszert a kezdőknek! program keretében évi 300 millió forintot biztosít a kezdő zenekarok számára, 100 milliót ad a Hangszert a profiknak! programra, emellett további 100-100 millió forintot biztosít képzésre, oktatásra, hangszerfelújításra és határon túli programokra.

A kormány a vallásos alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését elősegítő forrásbiztosításról szóló 1046/2019. (II. 18.) kormányhatározattal kiállt a Kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzésének, valamint életben tartásának és élővé tételének szükségessége mellett. Ennek érdekében támogatja a vallásos könnyűzenei alkotókat.

A pályázatot négy kategóriában hirdették meg: hangszert a kezdőknek program, hangszert a profiknak program, hangszert a határon túli magyaroknak program, valamint a hangszerfelújítási program.

A támogatásra vonatkozó igénybejelentés benyújtásának határideje augusztus 10-e éjfél.

A négy kategória az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül érhető el. A támogatással kapcsolatban levélben tájékoztatást adnak az érdeklődőknek. A pályázatról részletes tájékoztatás itt található.

További olvasásra ajánlott írásunk:

Gável Gellért: Zenei korszakváltásban vagyunk

A szív és a tehetség harmóniájából erő születik – a Pengető Minikonferencia kerekasztal-beszélgetése

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre