Franciaország-szerte tüntettek Macron ellen

Miután vasárnap este kiderült, hogy Emmanuel Macron marad Franciaország köztársasági elnöke, az ország több területén is zavargások törtek ki. Rennes-ben hét embert állítottak elő.

Emmanuel Macron a szavazatok csaknem 60 százalékával nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját Marine Le Pennel szemben. Az államfő öröme azonban korántsem lehetett felhőtlen, mert a franciák többsége elégedetlen eddigi munkájával.

Ezt bizonyítja Marine Le Pen népszerűségének tetemes növekedése az előző választásokhoz képest, illetve az is, hogy rekordméretű, 28 százalékos volt a távolmaradás a második fordulóban. Ennek az az oka, hogy még sok olyan ember sem tudott szavazni Macronra, aki fél Le Pen és a jobboldal térnyerésétől.

Tavaly szeptemberi felmérésekből az is kiderült, hogy a franciák hatvan százaléka nem akarta, hogy Macron maradjon hatalmon. A legfrissebb, a választás éjszakáján publikált közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy a franciák többsége abban bízik: nem Macron pártja nyeri a júniusi országgyűlési választásokat.

A magyarországi demokráciát megkérdőjelező elnökjelöltet tehát a választópolgárok többsége nem támogatja.

Az, hogy Macron hatalma gyenge lábakon áll, rögtön az elnökválasztás éjszakáján kiderült. Ő maga is elismerte győzelmi beszédében:

„Tudom, hogy sok honfitársam nem azért szavazott rám, hogy az én ideológiámat támogassa, hanem hogy megállítsa a szélsőjobboldalt.”
Ezt követően pedig országszerte tüntettek Macron elnöksége ellen

Az elégedetlen állampolgárok – többségében fiatalok – az ország több nagyvárosában is utcára vonultak a választási eredmények ellen. A tüntetők nagy része se Macront, se Le Pent nem támogatta. Zavargások törtek ki Párizsban, Rennes-ben, Toulouse-ban, Nantes-ban, valamint Lyonban is.

Rennes központjában több száz tüntető gyűlt össze, akik attól félnek, hogy Macron háborúba viszi a franciákat.

A demonstrálók tábláin ilyen és ezekhez hasonló feliratok voltak olvashatók: „Amit nem értünk el az urnáknál, elérjük az utcán” – illetve – „Macron és a rendőrsége háborút hoz ránk”.

A franciák aggodalma nem alaptalan. A Le Pennel folytatott elnöki vitában Macron elmondta: szerinte Franciaország feladata Ukrajnát védelmi és harci felszereléssel támogatni Oroszország ellen.

A Rennes környéki zavargásokban hét embert állítottak elő. A fővárosban is százak protestáltak Macron ellen. A Köztársaság emlékművét „ég a világ” felirattal rongálták meg.

Nantes-ban és Toulouse-ban a tüntetők forradalommal fenyegetőztek.

A rendőrséggel az összetűzések országszerte egészen éjfél utánig elhúzódtak.

 

Címlapkép: Emmanuel Macron. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Iratkozzon fel hírlevelünkre