Eltűnt épületek nyomában (8.)

A huszadik század nem bánt kesztyűs kézzel az épített örökséggel. A világháborúk, a gazdasági válságok, a forradalmak, a politikai ideológiák, illetve az emberi hanyagság következtében számos értékes és városképet befolyásoló épület veszett el a fővárosban. Sorozatomban ezeket a rég elfeledett épületeket kutatom fel archív fényképek segítségével.

Korábbi cikkemben már bemutattam a Margitsziget egyik elveszett gyöngyszemét, a Habsburg-kápolnát, amely a második világháború utáni zűrzavaros időszaknak esett áldozatul.  Már akkor rádöbbentem, hogy a szigeten számos másik – ma már nem látható – épület állt, melyek történetét szeretném minél szélesebb körben megismertetni. Cikkemben az egykori MAC-klubház, avagy a Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt. igazgatósági épületét mutatom be.

A MAC-klubház elhelyezkedése egy korabeli légi felvételen (Forrás: www.dunaiszigetek.blogspot.com)

A villaépület a nyíllal jelölt helyen állhatott egykor (Forrás: www.maps.google.com)

A MAC-klubház még a Halászbástyáról is jól látható volt (Forrás: www.egykor.hu)

Ha a zenélő szökőkúttól Buda felé tekintünk, akkor a Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt. számára 1912-ben épített egykori igazgatósági épületét látnánk. Az eklektikus, ugyanakkor szecessziós és barokk jegyeket is magán viselő villaépületet a cikkeimből jól ismert építész, Kőrössy Albert Kálmán (és Kiss Géza) tervei alapján építették. A villa meghatározó eleme volt a három emelet magas spanyol barokk torony, amelyről az építést követő években csodálatos panoráma nyílt Budapest belvárosára. Egy urbánus legenda szerint, Kőrössynek annyira megtetszett a mai Ferenciek terén álló Klotild- és Matild-paloták tornya, hogy azokat alapul véve alkotta meg az igazgatóság tornyát is.

A csodaszép épületet és a spanyol barokk tornyot Kőrössy Albert Kálmán tervezte (Forrás: Fortepan)

Napjainkra csak egy szűk sétány emlékeztet az egykori épületre  (Forrás: maps.google.com)

A fürdőigazgatóság, hogy további bevételekre tegyen szert, kaszinóként akarta működtetni a fényűzően berendezett épületet, ugyanakkor a főváros vezetése ezt nem engedélyezte. Hamarosan kitört az I. világháború, amely teljesen lenullázta a fővárosi fürdők, így a Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt.-t is. Az igazgatósági épületben kaszinó helyett hadikórház kapott helyet, amely egészen 1918-ig működött.

A Margitszigetre jellemző kandeláber és a villaépület tökéletes harmóniában van (Forrás: www.mandadb.hu)

Napjainkban egy „ostornyél” típusú, stílustalan modern lámpa áll az egykori MAC klubház területe előtt (Forrás: www.maps.google.com)

A háborút követően a Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt. bérbe adta a villát, így abban 1919-től 1927-ig – a főváros külön engedélyével – az éjszakai életéről nevezetes Sziget Club működött. A bridzsversenyeiről is híres éjjel-nappal működő lokálban többek között fellépett Dayka Margit színésznő és Goll Bea táncosnő-filmszínész is.

A varázslatos enteriőrt a Hantos és Testvére Rt. készítette (Forrás: www.mandadb.hu)

1927-ben a bérleti jogot Spolarich György és Fia Rt. szerezte meg, majd Bíró Béla tervei szerint átépítették és kibővítették a palotát. A villa ekkor kapta meg a budai oldal felé eső hatalmas teraszát és kerthelyiségét, illetve megépült a teraszt kiszolgáló vendéglátó pavilon is. Öt éven át Sziget Kaszinó Vendéglő néven működött, ám a bérleti díj elmaradása miatt a Gyógyfürdő Rt. 1933-ban kipaterolta a házból vendéglőst. Ugyanakkor ez az öt esztendő volt a villa épület virágkora. A kerthelyiségben lévő száz négyzetméteres táncparkettje Budapest szerte híres volt a zene ritmusára váltakozó színes, beépített fényeiről. A hajnalig tartó zenés-táncos estélyeken az arisztokrácia és a politikai elit előszeretettel vett részt. Megfordult itt többek között Edward walesi herceg, Thomas Mann író, de idejárt ismerkedni ifj. Horthy Miklós is, akit másfél évtized múlva Otto Skorzeny különleges SS-alakulata elrabolt a „Mickey mouse” fedőnevű akcióban. 

A híres terasz és kerthelyiség, ahol ifj. Horthy Miklós Bajor Gizi színésznővel rendszeresen flörtölt (Forrás: www.mandadb.hu)

Miután a vendéglősök kiköltöztek a Magyar Atlétikai Club (MAC) vette bérbe a villát és rendezte be klubházát. Ebben a formában érte Budapest második világháborús ostroma, amikor falai között működött a Karl Waller és Otto Bartsch SS-Sturmbannführerek irányította német–magyar parancsnokság. A stratégiai fontosságú épület súlyosan megsérült. Tetőzetét és Pest felé néző homlokzatát alaposan megszaggatták a lövedékek, de az épület statikailag kifogástalan állapotban maradt meg.

A Margit híd újjáépítéség működő „Manci-híd”, háttérben a MAC-klubház Buda felé eső homlokzata, szinte érintetlenül. Balra a kerthelyiség kiszolgálópavilonja ugyancsak menthető állapotban (Forrás: Fortepan)

A mai fényképen jól kivehető, hogy a kerti pavilon épülete megmaradt, ugyanakkor az eklektikus tornyos épületet sajnos már nem láthatjuk (Forrás: www.maps.google.com)

A háború után a klubház gazdátlanul állt évekig, így többször kirabolták és felgyújtották. Amit az ember nem tudott elpusztítani, helyette megtette a természet: az 1956-os nagy tavaszi árvíz szinte teljesen romba döntötte az amúgy is elhanyagolt épületet. Alapjait 1958-ban bontották el véglegesen. Az egykor fényűző villa bontásából visszamaradt sittből épült domb ma is látható az azóta játszótérre alakított területen.

 

(A sorozat jövő héten folytatódik.)

Fecske Gábor László

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre