Támadások és rongálások a választási kampány során Németországban

A múlt hét folyamán Szászországban többször is erőszakos támadás ért az európai parlamenti választási kampányban résztvevő politikusokat és önkénteseket – közölte oldalán a Magyar-Német Intézet a “Berlini Gyors” rovatban.

Mint írták,

az egyik legsúlyosabb eset a szász SPD (Német Szociáldemokrata Párt) EP-listavezetőjét, Matthias Eckét érte, akinek a sérüléseit meg is kellett műteni és azóta is kórházban tartózkodik.

Ezen kívül ismeretlenek Drezdában és Lipcsében is megrongálták különböző pártok választási plakátjait.

A politikusok és a kampányban dolgozók elleni támadás Németország-szerte felháborodást váltott ki, a bűncselekményeket minden párt elítélte. Ennek nyomán vasárnap több ezer ember gyűlt össze Drezdában, hogy a demokrácia mellett és az erőszak ellen demonstráljon.

A tüntetésen magas rangú politikusok is felszólaltak, mint például Katrin Göring-Eckardt (Zöldek), a Bundestag alelnöke, Saskia Esken, az SPD szövetségi társelnöke, valamint Armin Schuster (CDU) szász belügyminiszter is. Nancy Faeser (SPD) bár a rendezvényen nem vett részt, de az esetek kapcsán a politikusok és segítőik jobb védelmére szólított fel, ideértve a fokozottabb rendőri jelenlétet is az infóstandok közelében a választási kampány időszakában.

Plakátrongálás Magyarországon is történt a napokban, Ózdon a helyi Fidesz-KDNP plakátjait tépték le, illetve gyújtották fel.

Felgyújtották a Fidesz-KDNP választási plakátjait Ózdon

Címlapkép: Matthias Ecke, az SPD szászországi európai parlamenti választásokon induló csúcsjelöltjét plakátkihelyezés közben megverték. Súlyosan megsérült és műtétre szorult. Facebook/Gitta Süß-Slania

Iratkozzon fel hírlevelünkre