A Kereszténydemokrata Néppárt 10 pontos kiáltványa Európa békés jövőjéért – VIDEÓ

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az Európai Unió alapító atyái, Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi – Magyarországon pedig Barankovics Istvántól Varga Lászlóig – szellemi és politikai örökösének tartja magát. Az általuk létrehozott európai együttműködés alapja és legfőbb célja a béke biztosítása – közölte szerkesztőségünkkel a KDNP Sajtóosztálya csütörtökön.

Azt írták, hogy “ma, a XXI. század harmadik évtizedében Európa békéje veszélybe került. Régóta nem tapasztalt kihívások fenyegetik Európa polgárait és az együttműködés kereteit. A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben. Közösségünket alapjaiban teszi próbára a szomszédunkban dúló háború, az európai életmódot fenyegető migráció és a demográfiai válság. Ezekre közösen kell határozott választ adnunk! Nincs idő késlekedni, változás kell!”

A kiáltvány 10 pontja az alábbiakban olvasható:

  1. A KDNP kereszténydemokrata értékeket valló világnézeti párt. Célja, hogy megvédje az európai keresztény civilizációt, amely az emberi jogok és a lelkiismereti szabadság történelmi alapját adja. Az Európai Néppárt tagpártjaként a KDNP ezért küzd Európában.
  2. Az Európai Néppárt nem sodródhat tovább balra. Ehelyett mindent meg kell tennie a radikalizálódott baloldallal szemben. Így válhat széleskörű jobboldali politikai összefogás motorjává.
  3. Biztos alapokon nyugvó családok nélkül nincs erős nemzet és erős Európa. Az európai fiataloknak élhető jövőt kívánunk adni, munkahelyekkel, biztonsággal és szilárd gazdasági növekedéssel. Nem tehetjük kockára az európai kultúra értékeit, gyermekeink sorsát. A családok védelme és támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy véget érjen a demográfiai tél.
  4. Az illegális migráció elősegítése nemcsak hagyományainkat, hanem gyermekeink jövőjét is veszélyezteti. A szolidaritás nem jelentheti Európa külső határainak a felszámolását. A tömeges illegális bevándorlás aláássa az európai polgárok biztonságát. A KDNP a migráció helyett a helyben segítés politikáját támogatja.
  5. A KDNP a vallásszabadság érvényesüléséért dolgozik szerte a világban. Különös felelősséget viselünk az üldözött keresztényekért.
  6. Védjük a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait. Biztosítani kell minden nemzetiségnek azt a jogát, hogy saját kultúráját, nyelvét, hagyományait szabadon megőrizhesse és ápolhassa.
  7. A KDNP az emberközpontú gazdaságért dolgozik. Fenntarthatóbb, igazságosabb és befogadóbb gazdasági rendet kell felépítenünk Európában és világszerte egyaránt.
  8. Felelősséget vállalunk a teremtett világ védelméért. Meg kell őriznünk az ökológiai sokféleséget a következő nemzedékek számára.
  9. A KDNP más kereszténydemokrata erőkkel együttműködve felelősen vesz részt korunk súlyos kérdéseire adandó válaszok megtalálásában.
  10. A békének nincs alternatívája! A háború semmit nem old meg, miközben emberek sokaságának életét, szenvedését követeli. Kereszténydemokrataként elsőrendűnek tartjuk a konfliktusok békés megoldását és a háborús retorika visszaszorítását. A szomszédságunkban folyó háború befejezése érdekében mielőbbi tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzuk. Békét mindenekelőtt!

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. Fotó: Miniszterelnökség / Botár Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre