Igazi rácsos linzer a nagyi konyhájából

Nincs is finomabb annál, ahogyan a nagymama készíti a süteményeket. Éppen ezért nagy kincs, ha az ember eltanulhatja tőle ezeket az egyszerű, ám annál népszerűbb recepteket. A rácsos linzer ráadásul tényleg nagyon gyorsan elkészül, és a gyerekek egyik kedvence.

Nálunk a linzertészta az egyik legnagyobb sláger a családban. Én azért szeretem, mert könnyű elkészíteni, és gyorsan megvan, az aprónép pedig szereti elpusztítani a végeredményt. Ez a recept most a nagymama konyhájából való és házi baracklekvárral készült, de eperrel vagy áfonyával is nyugodtan kipóbálhatjuk.

Maga a tészta nem tartalmaz extrém sok cukrot, így a lekvárral tudjuk szabályozni a sütemény szénhidráttartalmát is. Aki pedig nem fogyaszthat tejet, annak bátran állíthatom, hogy vegán tejföllel is szuperül működik, kipróbáltuk.

A linzertészta kissé ropgós, amikor elkészül, de ha állni hagyjuk, egy nap alatt megpuhul. Csak kérdés, mennyi marad belőle addigra…

Hozzávalók:

fél kg liszt

25 dkg margarin

1 csipet só

125 g porcukor

1-1,5 ek tejföl

2 marék dió darálva (elhagyható, de nagyon finom ízt kölcsönöz a tésztának)

1 egész tojás plusz egy tojás sárgája

1 üveg házi baracklekvár (természetesen jó a bolti is, de minél nagyobb a gyümölcstartalma, annál finomabb lesz a sütink)

Elkészítése:

Először daráljuk meg a diót, majd melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra. Ezt követően morzsoljuk el a margarint a liszttel, és szép sorjában adjuk hozzá a cukrot, sót, tojásokat és a tejfölt. A végén beleszórhatjuk a diót is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen meg nagyon a margarin. Ezt követően vágjuk ketté a tésztát (mi feleztük, de lehet 2/3-1/3 is, ha kevesebb rácsot teszünk a tetejére), és az egyik cipót nyújtsuk ki ujjnyi vastagon téglalap alakúra.

A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd az egészet kenjük meg gazdagon lekvárral. A másik cipónkat is nyújtsuk ki, és vágjunk belőle centis csíkokat. Ezeket a kezünkkel hengergessük el, és helyezzük ferdén a megkent tészta tetejére úgy, hogy végül rácsos alakzat jöjjön ki belőle.

Tegyük a sütőbe 35- 40 percre, és süssük addig, amíg a csíkok a tetején aranybarnára pirulnak. Várjuk meg amíg kihűl, mert úgy könnyebb szeletelni.

Jó étvágyat hozzá! 

Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre