Ukrán Biztonsági Szolgálat: Zelenszkij elleni orosz merényletet hiúsítottak meg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán politikai, illetve katonai vezetők ellen, a merényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelte ki – közölte kedden az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal.

A két szervezet hivatalos honlapjain megjelent közlemények szerint a hatóságok letartóztatták az államfő, a kormányzati szervek és más vezető tisztviselők védelmét ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak.

Az SZBU közlése szerint a merényleteket egy ügynöki hálózat készült megvalósítani, amelyet a biztonsági szolgálat az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével leplezett le. A hálózatnak – amelynek tevékenységét állításuk szerint a moszkvai FSZB felügyelte – az állambiztonsági hivatal két ezredese is tagja volt, a magas rangú tisztek titkos információkat szivárogtattak ki Oroszországnak.

A közleményekben nem nevezték meg a két letartóztatott ezredest. Az SZBU által nyilvánosságra hozott részletek szerint az FSZB ügynökhálózatának egyik feladata az volt, hogy az elnök biztonságát őrzők közül végrehajtókat toborozzon, akik túszul ejthetik az államfőt, majd megölhetik – részletezte az SZBU. A szakszolgálat szerint Zelenszkij mellett Vaszil Maljuk SZBU-főnököt, Kirilo Budanovot és más magas rangú tisztviselőket is ki akartak iktatni.

Az SZBU vezetője a közleményben feltárta, hogy csupán szűk kör tudott az ellenséges ügynökök leleplezésére irányuló műveletről, és ő személyesen irányította annak menetét. Szavai szerint a terrorcselekmény “ajándék lett volna” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek beiktatása alkalmából.

Az SZBU közölte, hogy Budanovval például még húsvét előtt végezni akartak. Azt tervezték, hogy rakétacsapást indítanak annak a háznak a koordinátáira, ahol a katonai hírszerzés főnöke tartózkodik. Ezután drónnal szándékozták megtámadni azokat az embereket, akik a csapás helyszínén maradtak. Ezt követően az oroszok azt tervezték, hogy újabb rakétával csapnak le, ezzel fedve el a drónok használatának nyomait. A tervezett merénylet végrehajtójának fegyverzetét az állambiztonsági hivatal egyik ezredese biztosította, aki személyesen vitte Kijevbe a csapásmérő drónokat, RPG-7 tölteteket, valamint MON-90 típusú gyalogsági aknákat. Az SZBU rögzítette az ezredes Ukrajna egyik régiójába tett útjait, ahol drónokat és robbanóanyagokat vásárolt, valamint a terrortámadás lehetséges elkövetője és annak FSZB-s összekötője közötti beszélgetéseket. A két beszervezett ukrán tiszt lakóhelyén végzett házkutatások során bűncselekményre utaló tárgyakat, dokumentumokat találtak – tette hozzá az SZBU.

(MTI)

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Szumi régió katonai vezetőivel tanácskozik Trosztyanec településen 2023. március 28-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Iratkozzon fel hírlevelünkre