350 millió forintra pályázhatnak a vallásos könnyűzene művelői – Soltész Miklós: Határon túli magyarok is jelentkezhetnek

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2024-ben is támogatja a vallásos alkotóközösségeket, zenei együtteseket és zenészeket a hosszú távú működésükben és az egyházközösségekhez tartozó hangszerek felújítását is – jelentette be Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkárra a minisztériumban megtartott keddi sajtóeseményen.

Fontos feladatunk a keresztény nemzeti identitás megalapozása és megerősítése – szögezte le a miniszterhelyettes, s felidézte, hogy ennek érdekében hozta létre a kormány még 2019-ben a vallásos könnyűzenei programot, amely elősegíti a Kárpát-medencei vallásos hagyományok megőrzését és a vallásos könnyűzenei kultúra népszerűsítését.

A program indulása óta csaknem 800 szervezet és több mint 1700 magánszemély jutott hangszerhez, vagy a tevékenységéhez szükséges technikai eszközhöz, és több mint 270 település templomi orgonája újult meg – ismertette Zsigó Róbert.

2023-ban összesen 502 magánszemély és szervezet nyert támogatást hangszervásárlásra. Jelentkezhettek tavaly is profik és kezdők is, valamint határon túli magyarok egyaránt

– tért ki külön a tavalyi adatokra.

Zsigó Róbert elmondta, ahogy tavaly, úgy az idén is 350 millió forintos keretösszeggel hirdetik meg a programot, amelyre a mai naptól, 2024. május 7-től lehet pályázni elektronikus úton. A kiírás tehát kedden jelenik meg a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

Újdonság a programban, hogy idén vallásos tematikájú zenei rendezvények megvalósítására is pályázhatnak

– közölte a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy ezzel lehetővé válik az, hogy a korábban ezen program keretében felújított vagy megvásárolt hangszereket a nagyközönségnek bemutassák.

A pályázatokat az elektronikus pályázatkezelési és együttműködési rendszeren, közismert nevén az EPER rendszeren keresztül legkésőbb június 6-ig lehet benyújtani.

A kérelmeket magánszemélyek, civil szervezetek, gazdasági társaságok, egyházak vagy egyházi fenntartású intézmények, helyi kisebbségi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint települési önkormányzatok nyújthatják be.

A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy mivel a kívánt hangszer beszerzése vagy felújítása, a zenei programok megszervezése időigényes, ezért a támogatási időszak praktikusan ehhez igazodik. 2024 év elejétől 2025. június 30-ig van lehetőség a támogatás felhasználására.

A kommunizmus alatt volt a három T, a tiltott, a tűrt és a támogatott. Ezt megélték a vallásos zenészek, akár a katolikus, a református, az evangélikus, vagy bármilyen más felekezethez tartozó zenészek, illetve közösségek is, hiszen, amikor a 60-as évek végén, 70-es évek elején először Sillye Jenőék vezetésével megjelent a vallásos könnyűzene Magyarországon, a Kádár-rendszer nem vette jó néven, az akkori Állami Egyházügyi Hivatal tiltott minden ilyen közösséget, a vallásos könnyűzenét, és általában próbáltak beleszólni az egyházak, főleg a katolikus egyházak életébe – mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke.

Tűrt állapotba került már később, talán a nyolcvanas évek elején mindez, de azért hozzáteszem, még akkor is megfigyelés alatt tartották ezeket a zenészeket és közösségeket, együtteseket, illetve egyházi vezetőket is – tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy akár határon belül, akár pedig a Kárpát-medence magyarlakta vidékein élők, a határon túliak is pályázhatnak

– hangsúlyozta Soltész Miklós, visszatérve a jelenlegi támogatási lehetőségre.

Elmondta, hogy ez “azért is szükséges és méltó, mert őtőlük jött az ötlet”, Székelyföldről érkezett a javaslat erre a típusú támogatásra.

Nagyon sok helyen a közösségmegtartó, a magyarságmegtartó, adott esetben az ottani keresztény közösségek megtartó erejét jelenti az, hogy a fiatalok elkezdenek zenélni, és mindezt a zenét gyakorolják

– mondta az államtitkár.

Címlapkép: Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Fotó: Majer Tamás/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre