Milyen folyamatok eredményezhették Szlovákiában a Robert Fico elleni merényletet? – Interjú a Piros7.es magyar híroldal főszerkesztőjével

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán egy progresszív, baloldali érzelmű 71 éves férfi által négyszer meglőtt Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A merénylet után nem sokkal durva kommentek jelent meg a világhálón. A gyilkos gondolatok Szerbiát is elérték. Csütörtök délután közölte a Magyar Távirati Iroda, hogy Szerbiában elfogtak egy zombori férfit, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött. A szlovák rendőrség közleményt adott ki, amelyben arra kérte a Szlovákiában élő embereket, hogy tartózkodjanak a merénylettel kapcsolatos tartalmak alatt a gyűlölködő és fenyegető megjegyzésektől. Kapusník Csabát, a felvidéki Piros7.es magyar híroldal főszerkesztőjét kérdeztem, hogy milyen a közhangulat Szlovákiában, és hatással lehet-e az esemény a felvidéki magyar közösségre.

Miként számolnak be a Robert Fico elleni merényletről a szlovákiai lapok?

Általánosan elmondható, hogy oldalaktól függetlenül mindenkit megdöbbentett az eset. A kormányközeli és az ellenzéki média is azonnal elítélte a kormányfő elleni merényletet, mielőbbi felépülést kívánva a kormányfőnek. A szlovák lapok egyelőre óvatosan közelítik meg a történteket, hiszen elég érzékeny téma ahhoz, hogy tovább növelje a szlovák társadalomban érzékelhető feszültségeket. Ám mindenki egyetért abban, hogy az erőszak nem megoldás véleménykülönbségek rendezésére.

Mi vezethetett idáig? Milyen folyamatok eredményezhették a merényletet?

Ez az a kérdés, amiben nincs egyetértés az oldalak között. Azt már az államfőválasztás eredménye is pontosan megmutatta, hogy az ország két táborra szakadt, a társadalom erősen polarizálódott. A liberális-progresszív médiumok publicistái, bár egyelőre csak utalgatás szintjén, de igyekeznek a kormányoldalra tolni a felelősséget, tulajdonképpen azt sugallják, hogy a merénylet Robert Fico – általuk csak megosztónak és feszültségkeltőnek titulált – politikájának eredménye. Néhány kormánypárti politikus (pl. Luboš Blaha, Romana Tabak) viszont az ellenzéket tette felelőssé a támadás miatt.

Szerintük az vezetett a merényletig, hogy az ellenzéki pártok máig képtelenek elfogadni a parlamenti választás, illetve az államfőválasztás eredményét, a sorozatos tüntetésekkel pedig folyamatosan provokálják, tüzelik a kormány ellen szimpatizánsaikat.

Bizarr események a Robert Fico szlovák kormányfő ellen elkövetett merénylet előttről és utánról

Milyen hatással lehet az esemény a felvidéki magyar közösségre? Hogyan reagáltak, mi a véleményük a magyar politikai szereplőknek?

Ahogy a teljes szlovákiai, úgy a szlovákiai magyar társadalmat is sokkolta az eset. A felvidéki magyar politikusok, közéleti személyiségek sorra ítélték el támadást politikai meggyőzőstől függetlenül. A Magyar Szövetség közleményben reagált a történésekre, melyben elítélte az erőszak minden formáját, és mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek. A merénylet után két lehetséges úton folytatódhat a történet: vagy közelebb kerülünk egy kiegyezéshez, valamifajta társadalmi megbékéléshez, vagy tovább mélyül a napi szinten érzékelhető megosztottság. A következményeket ma még nem lehet megjósolni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre