Drámaian megugrott az abortuszok száma Németországban

Drámaian megnőtt az abortuszok száma Németországban: tavaly mintegy 106 ezer terhességmegszakítás történt, ami az elmúlt tíz évben a legmagasabb számnak számít – közölte a Magyar-Német Intézet. Az is kiderül a statisztikából, hogy az abortuszt kérő nők jelentős száma – mintegy 42 százaléka – még gyermektelen.

Amint arról a Magyar-Német Intézet beszámolt, Németországban a tavalyi évben az abortuszok száma – több mint tíz év óta – a legmagasabb szintre emelkedett. 2023-ban ugyanis mintegy 106 ezer terhességmegszakítást jelentettek – közölte a német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Statistisches Bundesamt). Mint írják, utoljára 2012-ben volt ennél magasabb a szám – akkor 107 ezer esetet regisztráltak. A 2022-es évhez képest pedig tavaly 3,3 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma.

A hivatal beszámolója szerint a 2021-ben tapasztalt alacsony esetszámhoz (95 ezer megszakítás) képest már 2022-ben erős – közel 10 százalékos – növekedés volt tapasztalható. A rendelkezésre álló adatok alapján mindazonáltal a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint nem azonosítható egyértelmű ok a 2023-as további növekedés mögött.

A beszámoló szintén kitért a beavatkozás mellett döntő nők életkori eloszlására. Eszerint tavaly az abortuszon átesett nőkből tíz közül hét 18 és 34 év közötti volt, további 19 százalékuk pedig 35 és 39 év közötti, és csak 3 százalék volt 18 évesnél fiatalabb.

Az abortusz mellett döntő nők 42 százaléka korábban még nem vállalt gyermeket. A 2023-ban bejelentett abortuszok 96 százalékát az úgynevezett tanácsadási rendeletben foglalt szakértői konzultációt követően hajtották végre.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a tízéves távlatot vizsgáló összehasonlítás azt mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen kevesebb abortuszt végeztek 18 év alatti nőkön. A 2013-as évhez képest a 15-17 évesek körében közel 24 százalékkal csökkent az abortuszok száma, míg a 18-19 éveseknél ez az arány 17 százalék körül volt.

Forrás: Magyar-Német Intézet

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre