A maffia megölte az olasz bírót – akit most szentté avathatnak

Ferenc pápa hivatalosan mártírrá nyilvánította Rosario Livatinót, akinek ezzel megkezdődhet a szentté avatási eljárása – közölte a Catholic News Agency. A vádlottakkal mindig kedvesen, emberségesen bánó olasz bírót 1990-ben gyilkolta meg a szicíliai maffia.

Livatino egyik volt gimnáziumi osztálytársa, Giuseppe Palilla visszaemlékezésében elmondta, a védőügyvédek mindig megrökönyödtek azon, ahogyan a bíró a vádlottat és őket a tárgyalások alatt kezelte.

Rosario Livatino 1990 szeptember 21-én, 37 éves korában gyilkolták meg, az agrigentói bíróság felé vezető úton. Oldalról csapódott autójába egy másik jármű, minek következtében lesodródott az útról. Az összetört kocsiból kikászálódva Livatino gyalog menekült tovább, de a szicíliai maffia pribékjei több lövéssel a földre terítették.

Az ACI Stampának adott interjújában Palilla elmondta, hogy a szicíliai ügyvéd és bíró barátja minden alkalommal kifogásolhatatlan módon állt mindenkihez – még a maffia tagjaihoz is. Az egyházi eljáráshoz szükséges, Livatino életét feltérképező tanúvallomások során nem találkoztak egyetlen olyan esettel sem, amikor bárki is elmarasztaló módon nyilatkozott volna róla.

Livatino egyszer fültanúja volt, hogy egy rendőr egy bűnöző holtteste fölött mindennek elhordta a halottat. A bíró megrótta a rendőrt:

„A halállal találkozva azok, akik hisznek, imádkoznak; akik nem hisznek, csendben maradnak!”– emlékezett vissza Palilla.

A mártír bíró naplójából – melynek borítójára az S.T.D. betűket írta (Sub Tutela Dei, azaz Isten oltalmában) – kiderül, hogy 25 éves korában, amikor kinevezését megkapta, hivatását Isten kezébe helyezte: „Esküt tettem. Mától kezdve a bírói testület tagja vagyok. Isten kísérjen és segítsen, hogy eskümet tiszteljem és úgy viselkedjek, ahogy a szüleim által kapott neveltetésem azt megköveteli.”

1986-ban, egy biblikus törvénykezést és az emberi jog történelme közötti kapcsolatokat tárgyaló konferencián tartott előadásában így fogalmazott:

„A bibliai törvények értéke óriási az emberi kultúra, és különösen a bírói kultúra örökségét illetően: minden bírói közlés – amelynek nincs közvetlen kapcsolata történelmi szokásokkal és szükségletekkel – a bibliai törvények lenyomatát hordozza.”

Palilla antióchiai Szent Ignác szavaival summázta Livatinoval kapcsolatos gondolatait:

„Jól tanít azzal, amit mond, de még jobban tanít azzal, amit tesz, legjobban azonban azzal tanít, aki ő maga.”

 

Az újságíró-pap, aki náci és kommunista börtönökben élte le a fél életét, most szent lesz

Kiemelt képünk forrása: CNA

Iratkozzon fel hírlevelünkre