A meddőség kezeléséről endokrinológus szemmel

A Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Családi Centrumának endokrinologusával, dr. Vizer Annával beszélgettünk a meddőség kezeléséről. A központ komoly csapatmunkával, körültekintően vizsgálja ki a meddő párokat, hogy a háttérben álló okok hatékony kezelésével segítse őket. Mesterséges megtermékenyítési módszereket nem használnak az intézményben.

Mit foglal magában az endokrinológia?

Az endokrinológia az orvoslás hormonális problémákkal foglalkozó területe. A Keresztény Családi Centrumban (KCsC) azon eltéréseket vizsgálják, amelyek a fogamzással kapcsolatba hozhatóak. Ezek lehetnek pajzsmirigy problémák, a tejelválasztó hormon rendellenességei, vagy a menstruációs ciklus eltérései, inzulinrezisztencia, esetleg összetettebb okok, mint amilyen például a policisztásovárium szindróma.

Hormonális eltérések nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is okozhatnak meddőséget, így szükség esetén őket is vizsgálják.

A hormonális problémák gyakorisága

Az orvos kiemelte, hogy a fent említett hormonális zavarok meglehetősen gyakori okozói lehetnek a meddőségnek. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy

a betegek sokszor teljesen panaszmentesek – az első tünet éppen a meddőség lehet.

Ez történhet például a szubklinikus (nem észlelhető, tüneteket nem okozó – a szerk.) pajzsmirigy alulműködés esetében, amikor még a klasszikus tünettan nem fejlődik ki – azaz nem jelentkezik a lelassult anyagcsere, a hízás, vagy a megnövekedett alvásigény – csak a meddőség jelzi a problémát. Azonban a hormonvizsgálat nyomán már látszik, hogy az értékek nem optimálisak. Hasonló a helyzet a hyperprolaktanemia (emelkedett prolaktin szint) esetében: itt is első tünet lehet a meddőség maga, minden egyéb klinikai jel nélkül. Jó hír, hogy az értékek rendezésével máris 10 százalékkal nő a foganás valószínűsége. Épp ezért a meddőségi okok feltárásának szerves részét képezi az endokrinológiai kivizsgálás. 

Egy kórház, ahol a gyermekre vágyók nincsenek egyedül

Befogadnak olyan betegeket is, akik már máshol elkezdték a kezelést?

Felkereshetik az intézményt olyan betegek is, akik már valahol előzőleg elkezdtek egy kezelési folyamatot, mondta az endokrinológus, hozzátéve, hogy más körülmények között a kivizsgálások során a nőgyógyászok – az idő nyomása, illetve a pár türelmetlensége miatt, a gyors eredmény érdekében – hamar az asszisztált reprodukciós eljárások, például az IVF illetve a lombikmódszer felé terelik a betegeket. Ezzel szemben a hormon- értékek beállítása hónapokat, akár fél évet is igénybe vehet – a KCsC-ban meghagyják erre az időt. 

Arra a kérdésre, hogy már lombik programban részt vett párok is kerülnek-e az intézménybe, az orvos azt a választ adta, hogy sokaknak a lombik nem jó tapasztalat vagy nem értenek egyet vele – például világnézeti okok miatt. A KCsC-nél jelentkező párok általában reálisan látják a helyzetet, hiszen már évek óta próbálkoznak, így

partnerek a hormonszintek normalizálásában.

A hormonrendszert befolyásoló tényezők

Dr. Vizer Anna elmondta, hogy a stressz kihat a hormonális működésre is, például a tejelválasztást serkentő hormon és a pajzsmirigy működését is megváltoztatja. Ilyen szempontból is sokat segíthet az, hogy csapatban dolgoznak, így pszichológus is tud segíteni a saját területén. Egyelőre még e-mailben beszélik meg a különböző ellátók a központon belül a betegeknél jelentkező tüneteket, de ha megfelelő kapacitás áll majd rendelkezésre, ezt személyesen szeretnék folytatni.

Javasolt terápiák

Fontos tudni, hogy a gyógyszerek mellett az életmódváltásnak is igen nagy jelentősége van, különösen az olyan, diabéteszt megelőző állapotokban, mint az inzulinrezisztencia. A túlsúlynál a fogyásnak is jelentősége van, de persze normál testalkatnál ugyanúgy kialakulhat cukorbetegség. Ilyenkor sokat segít az étkezés megváltoztatása és a rendszeres sportolás.

Az alacsony D-vitamin szint a termékenységet is negatívan befolyásolja, így ezt is nézik a kivizsgáláskor. 

Magyarországon októbertől márciusig minden felnőttnek szüksége lenne 2000NE/nap dózisban a D-vitamin pótlására.

Már több betegség esetén, így például a tumoroknál, a szív- és érrendszeri problémáknál is sikeresen kimutatták az anyag megelőző szerepét, és jelenleg is folynak vizsgálatok ezen a területen. A mi égövünkön ebben az időszakban ugyanis a napsütés mértéke nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő mértékben termelődjön a szervezetben a D-vitamin, ezért szükséges pótolni.

Hova küldik tovább, illetve hogyan kezelik a hormonális rendellenességgel diagnosztizált betegeket?

A budapestieket általában az intézeten belül kezelik tovább, válaszolta a felvetett kérdésre dr. Vizer Anna. Akik pedig messziről járnak a Centrumba kezelésre – hiszen az egész országból fogad a központ betegeket –, azokat a területi szakrendelőbe irányítják tovább. Sajnos kevés az endokrinológus Magyarországon, főleg vidéken.

Hogyan lehet megelőzni a hormonális problémákat?

Van, amit nem lehet, mondta a szakember, de

alapvetően az egészséges táplálkozás, a testsúlyra való odafigyelés és a rendszeres testmozgás például a cukorbetegség megelőzésében bizonyítottan segít.

Ha valaki tudja, hogy a családjában korábban másnál is előfordult már hormonprobléma, akkor érdemes ezzel külön foglalkozni.

Mi segíthet a meddőség felfedezésében?

A nők esetében a Creighton és FEMM cikluskövetési módszerek alkalmazása jó kiegészítésként – véli a szakember. Ezek a termékenységtudatos módszerek azon alapulnak, hogy a hüvelyváladék-vizsgálat segítségével a nők pontosan meg tudják határozni, hogy éppen hol tartanak az ovulációs ciklusban. Megfigyelést segítő, telefonra letölthető applikációk is léteznek már, de szakképzett oktatótól lehet a legjobban elsajátítani a szükséges ismereteket. Amellett, hogy a nők ezzel jobban megismerik saját magukat, a szervezetük működését, segíthet akkor is, ha gyermeket szeretnének, hiszen elég nagy pontossággal meghatározhatóak így a termékeny napok.

Ugyanezen elv alapján, az említett cikluskövetési módszerek a várandósság elősegítése mellett, alkalmazhatóak a foganás elkerülésére is. Ha pedig eltérések jelentkeznek, abból következtetni lehet arra, hogy valami gond van, azaz a betegségek megelőzésében is fontos szerepe van a testünk megfelelő ismeretének. Olyannyira bizonyított ezen cikluskövetési módszerek hatékonysága, hogy míg egy párnál egy évnyi sikertelen próbálkozás után mondják ki, hogy gond van, és kezdik meg a kivizsgálásokat, a Creighton és a FEMM Módszert használóknál ez az idő általában csupán fél év.

Termékenység nászajándékba – avagy mit tud a Creighton-módszer?

Creighton módszer

A Creighton Módszer hatékonyan alkalmazható a fogamzás elkerülésére is. Ez természetesen ugyanúgy megkívánja a pár szeretetteljes együttműködését. Ezért a képzéseken nemcsak a nő, hanem a férfi is részt vesz.

Az ovulációs ciklusra jellemző, hogy a stressz jellegzetesen megnyújtja az ovuláció előtti időszakot, amely idő általában stresszmentes környezetben állandó. A stresszt okozhatja betegség, utazás, vagy lelki probléma. A fogamzás szempontjából az úgynevezett Peak-napok a fontosak, ezek az ovuláció körüli három napot teszik ki. A módszer nagyon sokat segít az önismeretben és ezen napok minél pontosabb megállapításában. 

A fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatos problémák

Az endokrinológus a fogamzásgátló szerek szedése nyomán kialakuló problémákra is felhívta a figyelmet. Ezek hosszú távon káros hatással lehetnek az egészségre, és az orvosok a veszélyekre jellemzően nem hívják fel a figyelmet.

A rendszeres tablettaszedés a későbbiekben a várandósság elérését is nehezítheti, sőt,

az idő előrehaladtával bizonyos típusú tumorok valószínűségét is növelheti. Ráadásul ezzel a módszerrel nem az alapproblémát oldják meg, hanem elnyomnak más tüneteket. Például pattanásos bőrnél is javasolják a tabletták szedését, nem számolva a hosszabb távú következményekkel. Pedig valójában a tünetek hátterében meghúzódó okot kellene kivizsgálni.

Összességében a fent említett természetes fogamzásszabályozó módszerekkel nagyobb tudatosságot és a női test működésének mélyebb megértését lehet elérni – ezzel csökkentve a nők kiszolgáltatottságát. 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre