Termékenység nászajándékba – avagy mit tud a Creighton-módszer?

Velem együtt valószínűleg sok nő gondolkodott már el azon, hogy jobban meg kellene ismernie szervezete működését. Esetleg konkrét oka is van az elhatározásnak: valami nem stimmel, de nem tudjuk mi, tudatosabbak, esetleg éppen ellenkezőleg: végre önfeledtebbek, felszabadultabbak szeretnénk lenni. Vagy csupán szívesen elsajátítanánk egy gyengéd fogamzásszabályozó módszert akár a fogamzás elkerülése, akár a gyermekvállalás elősegítése a cél. Szörföltünk már rengeteget az interneten, letöltöttünk mindenféle applikációt, tanulmányoztunk táblázatokat, ám valahogy mégis mintha sötétben tapogatóznánk – elakadunk a következő lépést illetően. Ebben az információrengetegben nyújthat óriási segítséget Móger-Rassay Virág és Carreno Bea ingyenes előadása, amely bevezet minket a Creighton Módszer és a NaProTechológia rejtelmeibe. Velük beszélgettünk, hogy alaposabban megismerhessük ezt a sokak számára talán még ismeretlen, ám annál hatékonyabb hormonmentes (!) módszert.

– Egyre többet hallani arról, hogy a termékenységünk törékeny adomány, amelyet óvni kell, és hogy a mesterséges fogamzásgátlási módszerek durván beleavatkoznak a testünkben zajló folyamatokba. Mégis mi az, ami az Önök által tanított Creighton Módszert megkülönbözteti a hagyományos, vagy inkább kevésbé gyengéd fogamzásgátlási módszerektől?

Virág: A Creighton Módszer – amely egy termékenységtudatos cikluskövetési módszer – alkalmazható a várandósság elősegítésére és elkerülésére, valamint a női egészség nyomon követésére is. Ezzel szemben a mesterséges védekezési módszerek

csak elkerülésre használhatók.

Másik különbség, hogy a természetes fogamzásszabályozás attól természetes, hogy a nő ciklusához igazodik, és összhangban van a pár lelki, szellemi, testi és kapcsolati egységével, míg a mesterséges fogamzásszabályozás beavatkozik a természetes emberi életfolyamatokba.

Gyakran fel szokott merülni az a kérdés: ha az a cél, hogy elkerüljük a várandósság létrejöttét, akkor

mi a lényegi különbség a természetes és a mesterséges fogamzásszabályozó módszerek között?

Nos, a különbség a pár viselkedésmódjában van. A házastársi együttlét ugyanis arra hivatott, hogy felelős döntéshez kötődjék. A természetes módszerek esetében a pár az aktuális szándék szerint szabadon és felelősséggel választja meg az együttlétek időpontját. Az angolban éppen ezért a természetes családtervezési módszereket úgy is hívják, hogy „behavioral methods” (ami nyers fordításban viselkedési módszert jelent). A fogamzásgátlás ezzel szemben elszakad annak felelősségétől, hogy új életet fakaszthat, mivel a fogamzásgátló eszköz önmagától fejti ki hatását.

– Mikor érdemes elkezdeni ezeknek a módszereknek az alkalmazását? A felhívásban az szerepel, hogy fiatal lányoknak is érdemes megtanulni…

Bea: A Creighton Módszerben az a jó, hogy a

fogamzóképes életszakasz bármelyik szakaszában elkezdhető.

Testünk biológiai folyamatainak ismerete felbecsülhetetlenül értékes tudás már serdülőkorban is. Egyes fiatalok már a menstruációs vérzésük megjelenésétől elkezdik vezetni a táblázatukat. Mások akkor állnak neki, amikor jegyességük idején a családtervezés lehetőségeiről kezdenek gondolkodni. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy a jegyespár már hat hónappal a kitűzött esküvő előtt kezdje is el a táblázatvezetés elsajátítását. Sokan akkor találnak meg minket, amikor termékenységi problémáikra máshol nem kapnak kézzelfogható magyarázatot.

Ezen kívül a táblázatvezetést

el lehet kezdeni a hormonális fogamzásgátlók letétele után, a szoptatás időszakában, policisztás petefészek szindróma fennálltakor, valamint a menopauza előtt.

És még hosszan lehetne sorolni azokat a különböző élethelyzeteket, amelyekben hasznos információval szolgál a Creighton-táblázat a női ciklus működéséről. Tapasztalatunk szerint minden fiatal örül annak, hogy

megérti a szervezetében végbemenő változásokat,

és annak, hogy ezeket az információkat majdani házasélete során is magabiztosan tudja kamatoztatni. Több esetben már ezekben a kezdeti stádiumokban is szembesülhet valaki olyan komplikációkkal, amelyeket még az első várandósság bekövetkezte előtt orvosolni lehet, illetve kell ahhoz, hogy a korai vetélés kockázatát minimalizáljuk. Ebben természetesen a Creighton Módszerre alapozó orvoslás, a NaProTechológia tud segíteni.

– Miért érdemes elmenni egy ilyen előadásra? Hiszen az interneten ma már bárki letölthet egy ciklustáblázatot vagy cikluskövető applikációt, amivel hozzá lehet fogni otthon a hőmérőzéshez…

Virág: A bevezető előadásban hiteles információkat adunk a termékenység anatómiai és fiziológiai vonatkozásairól. Azt valljuk ugyanis, hogy minden nőnek, illetve párnak joga van ahhoz, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a termékenységéről és a menstruációs ciklus működéséről. Ezen ismeretek segítik őket abban, hogy

felelősséggel bánjanak a szexualitásukkal,

és átgondolt döntéseket hozzanak mind a fogamzásszabályozásban, mind a gyermekvállalásban.

Az előbb említett anatómiai és fiziológiai ismeretek szükségesek, hogy a résztvevők megértsék a Creighton Módszer működését is. Ennek használatába kapnak betekintést az előadás második felében. Aki szeretné elsajátítani a Creighton-táblázatvezetést, az az előadás után egyeztethet velünk időpontot. Az a tapasztalatunk, hogy

a módszert megbízhatóan csak oktató segítségével lehet megtanulni.

Végezetül, az előadások nem titkolt célja a közvélemény formálása is. Manapság a termékenységet sokszor olyan tehernek tekintjük, amelyet ki kell iktatnunk az életünkből, vagy valamiképp elnyomni azt. Bár már sok előadást tartottunk, minket, oktatókat minden alkalommal ámulatba ejt az, hogy az ember, illetve

a termékenységünk milyen nagy gondossággal és bölcsességgel lett megalkotva.

Szeretnénk, hogy a hallgatóság is ugyanígy rádöbbenjen arra, hogy a termékenység olyan érték, amire érdemes vigyázni, és amivel képesek vagyunk harmóniában együtt élni.

– A felhívásban arról is szót ejtenek, hogy ezek a módszerek a terméketlen pároknak is reményt kínálnak. Hogyan tudnak megoldást nyújtani egy, sokszor az orvosok által is rejtett problémára?

Bea: Egyfelől a Creighton Módszerrel (CrMS) vezetett ciklustáblázat sokkal gazdagabb információk tárháza, mint manapság a piacon fellelhető applikációk többsége. Erről folyamatos visszajelzéseket kapunk a pároktól. A táblázatban ugyanis, egy annak értelmezésében jártas orvos számos olyan útmutatást talál, – elsősorban a ciklus hormonális folyamatait tekintve, – amely

segíti őt a terméketlenség okainak felderítésében.

Dr. Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász – a CrMS és a NaProTechnológia® (NPT) kidolgozója – ugyanis, amikor több ezer nő táblázatát tanulmányozta, azt vette észre, hogy azok eltérő „mintát” mutatnak, egészségi állapottól függően. Gyakorlatilag ezzel a felismeréssel vette kezdetét az NPT, és máig annak elsődleges diagnosztikai eszköze a Creighton-ciklustáblázat.

Az NPT nem valamiféle csodaszer, hanem egy új szemléletmód. Mégpedig azért, mert figyelembe veszi a női ciklus egyediségét – amellett, hogy a diagnosztika és gyógyítás során a nőgyógyászat, az immunológia, az endokrinológia és a sebészet legmodernebb eredményeit és eszközeit alkalmazza. Így lehetnek az orvosi kivizsgálások és kezelések időzítettek, személyre szabottak és hatékonyak. A hagyományos orvoslásban általában még egy kaptafára vizsgálják és kezelik a nőket, annak ellenére, hogy valakinek 25, másnak 40 napos ciklusa van.

Ezért van az, hogy gyakran évekig nem derülnek ki azok a hormonális vagy más rendellenességek, amelyek először még csak panaszokat sem okoznak, később azonban már meddőséget is eredményeznek. Sokszor hallani arról, hogy egy párt ismeretlen eredetű meddőséggel diagnosztizálnak. Az NPT-ben ilyen nincs! Először a meddőség kiváltó okait tárja fel, majd a legtöbb esetben sikeresen gyógyítja is azt. Így a várandósság természetes úton tud létrejönni.

– A nagy kérdés minden ilyen módszernél annak hatékonysága. Mit lehet tudni ezzel kapcsolatban, milyen statisztikák állnak rendelkezésre?

Virág: Mivel természetes családtervezési módszerről van szó, a hatékonyságot a várandósság elkerülése és elérése szempontjából is vizsgáljuk. Ebben amerikai kutatási eredményekre támaszkodunk. A várandósság elkerülése szempontjából végzett kutatásból az derült ki, hogy a módszer hatékonysága 99,5 százalék volt.

A hatékonyság alatt a módszer tökéletes használatát értjük. Tehát, amikor a pár követte a személyre szabott iránymutatásokat, valamint a nő minden megfigyelést elvégzett. A használati hatékonyság pedig 96,8 százalék volt. A használati hatékonyság azt jelenti, hogy valamiféle hiba csúszott az alkalmazásba, vagy a nő nem végzett el minden megfigyelést. Igazából még a 96,8 százalék is olyan jó értéknek számít, hogy felveszi a versenyt a piacon jelenleg megtalálható hormonális fogamzásgátlók hatékonyságával, az egyéb más védekezési módszerekét pedig bőven felülmúlja.

Egy másik kutatásban a várandósság elérésével kapcsolatban vizsgálták a hatékonyságot, szintén normál termékenységű pároknál. Itt az derült ki, hogy ha a párok a termékeny napokra fókuszálták a nemi együttlétet,

akkor már az első ciklusban 76 százaléknak sikerült elérni a várandósságot, a második ciklusban 90 százaléknak, a hatodikban pedig 98 százalékuknak.

A termékenységi problémával küzdő párok esetében pedig csupán a CrMS alkalmazásával 20-40 százaléknak sikerült elérnie a várandósságot. Együttműködő orvosi kezelés mellett pedig a sikerességi arány akár 80 százalékban is megfigyelhető.

A CrMS annyira hatékony, amennyire pontosak a megfigyelések, amennyire precíz a táblázatvezetés, és amennyire a pár követi a személyre szabott utasításokat.

– Mi történik, ha megborul a rendszer egy betegség vagy bármilyen testi probléma miatt? Akkor mit lehet tenni annak, aki ezt alkalmazza?

Virág: Ennek kapcsán fontosnak tartom a Creighton Módszer oktatójának szerepét. Hogy érthetőbb legyen, egy példát hoznék. Amikor szeretnénk elutazni egy tengerentúli távoli helyre, akkor megvásároljuk a jegyet, felszállunk a hajóra. És ezzel meg is tettük a magunk részét, hogy eljussunk a kitűzött célba. Igen ám, de az út során megváltozhat a szélirány, vagy a különböző vízáramlatok elsodorhatják a hajót, és az máris nem a cél felé halad. Ilyenkor a kormányos az, aki kezeli ezeket a zavaró tényezőket, és visszairányítja a hajót a cél felé. A Creighton-oktató is így áll a párok mellett. Tudja értelmezni a ciklust megzavaró, váratlan tényezőket – ami akár lehet egy betegség vagy valamilyen stresszfaktor is –, és segít, hogy a pár szándékainak megfelelően, hatékonyan tudja alkalmazni a Módszert.

A Creighton Módszer hatékonyságát erősíti a szabványosított oktatási rendszer is, amely azt jelenti, hogy – azokban az országokban, ahol jelen van – ugyanazon szisztéma szerint oktatjuk. Az elsajátítás időszakát követően sem hagyjuk magára a párokat, hanem az ún. utánkövetés kezdődik, amikor kb. fél évente – vagy igény szerint gyakrabban – találkozunk velük. Emellett, a konzultációkon kívül is mindig elérhető az oktató.

– A Módszerről szóló előadásokat plébániákon tartják. Ajánlható nem hívő házaspárok számára is a meghallgatása? Egyáltalán: ki menjen el egy ilyen előadásra? Elég, ha a nő tisztában van testi működésével és a módszer használatával, vagy nem árt, ha a férj is részt vesz ezen az alkalmon?

Bea: Természetesen minden párt, minden érdeklődőt szeretettel várunk az előadásokra! Elsősorban plébániákon találunk nyitottságot arra, hogy az ember és a házastársi kapcsolat méltóságát tisztelő megközelítésről beszélhessünk. Célunk persze az, hogy

minél többekkel megismertessük a Módszert.

Hilgers professzor annak kapcsán kezdte meg kutatásait, hogy személyes hívást érzett VI. Pál Pápa enciklikáját olvasva. Nőgyógyászati karrierjét így annak szentelte, hogy felderítse a természetes termékenységi folyamatokat, és gyógyítsa annak rendellenességeit, tiszteletben tartva a test biológiáját.

A személyes konzultációkon elsődleges célunk, hogy a párokat egyéni szándékuk megvalósításában segítsük. Sokszor észrevesszük, hogy bizonyos idő elteltével

a pár kapcsolatának egyéb aspektusai is elmélyülnek,

hiszen egyetértésben viseltetnek testük összhangban való működése iránt. Már a regisztráció alkalmával bátorítjuk a hozzánk fordulókat, hogy párban jöjjenek el a bevezető előadásra. Hiszen, amennyiben úgy döntenek, hogy elsajátítják a Módszert, az kihat közös életük legfontosabb mozzanataira is. Nagyon örülünk annak, amikor nemcsak, hogy együtt jönnek el a bevezetőre, de közösen is vesznek részt az egyéni konzultációkon. Ugyanis a

férfiaknak is fontos tudatában lenniük, hogyan működik a női szervezet,

és párjuk milyen jellegű megfigyeléseket végez. Sok férj meg is tanulja a táblázatvezetés elméleti oldalát, és így bármikor értelmezni tudja felesége táblázatát. Ez egy olyan bensőséges párkapcsolati momentum kialakítását teszi lehetővé, amely sok esetben a

házastársi kötelék megerősödését eredményezi.

– Mindenkinek más az indíttatása, amikor ezekhez a módszerekhez fordul, de aki tanítja, arról általánosságban elmondható, hogy maga is hisz bennük, és alkalmazza őket. Önöknél mi jelentette a kiindulási pontot, mi adott lökést a tanításhoz?

Bea: Én a Creighton Módszerrel először 2005-ben találkoztam, amikor egy amerikai ismerősöm az oktatói tanfolyamot végezte, és felajánlotta a férjemnek (akkor még a vőlegényemnek) és nekem, hogy nászajándékként megtanítja nekünk a táblázatvezetést. Magára az oktatói pályára pedig tavaly keveredtem. Ott ismerkedtem meg Virággal és egy kis létszámú, de annál lelkesebb és mélyen elkötelezett oktatói csapattal.

Virág: A férjemmel 2014-ben ismertük meg a Creighton Módszert. A gyermekvállalásban nehézségeink adódtak, így mi ennek kapcsán kezdtük el megtanulni. Évekkel később aztán egyre erősebb belső indíttatást éreztem arra, hogy Creighton oktatóként mások javára fordítsam addigi személyes tapasztalataimat és tudásomat. Nagy érték számomra a párokkal való személyes kapcsolat, az oktató társaimmal pedig, úgy érzem, a kollegiális viszonynál több köt minket egymáshoz: közösséget alkotunk.

Bea és Virág: A 13 hónapos oktatói képzésünk végéhez közeledve és az eddigi tapasztalatainkra alapozva reméljük, hogy minél többekkel meg tudjuk ismertetni a Creighton táblázatvezetés mikéntjét és ezáltal segítségül lehetünk a pároknak abban, hogy családtervezési szándékukat megvalósítsák. Ebben munkánkat személyesen egy-egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező külföldi mentor kíséri és segíti.

A legközelebbi bevezető előadás:

Időpont: 2020. február 7.

Helyszín: KIM iroda, Bp. 1054 Veres Pálné utca 10, I. em.

Jelentkezés és további  információ: fertilitycare.bea@gmail.com; rassay.virag@gmail.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre