Németországban divatba jött a természetes családtervezés

családtervezés

A német Die Tagespost több cikkében is körül járja a témát, miszerint az országban élő nők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetes családtervezés, és egyúttal a fogamzás gátló tabletták elhagyása.

Míg Németországban a 2010-es évek elején még egyértelműen a fogamzásgátló tabletta volt a védekezés legnépszerűbb formája, a BzGA (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung) legfrissebb felmérése szerint az évtized végére rohamosan csökkent annak népszerűsége.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy azóta a tabletta több káros egészségügyi mellékhatására fény derült. Ugyanakkor sokan az egyéb mesterséges fogamzásgátlók helyett a természetes családtervezés felé fordulnak.  A német katolikus Die Tagespost újság arra keresi a választ, mi lehet ennek a tendenciának az oka, illetve ez a – többnyire – egészségügyi döntés hogyan vihetné közelebb az embereket az egyház szexualitásról vallott álláspontjához.

A Tagespost múlt heti podcast adásában három fiatal nő vitatja meg, vajon mik az okai kortársaik körében ezeknek a változásoknak. A kutatások kimutatták ugyanis, hogy a huszonéves lányok a leginkább elkötelezettek a természetes fogamzásgátlás mellett, illetve a tablettákkal szemben. Sokan hagytak fel az utóbbi időben a tabletták szedésével, de még többen döntöttek úgy, hogy el se kezdik.

Többnyire nem vallási alapú döntésről van szó, de lehet erkölcsi hozadéka

Clara Wedel szerint – aki a természetes születésszabályozást kutatja – manapság feminista döntésnek mondható a természetes születésszabályozás választása. A nők ugyanis nem vállalják magukra a fogamzásgátlás minden felelősségét, és a védekezést is párkapcsolati kereteken belül képzelik el.

Egy interjúban Wedel elmondja, a fogamzásgátló tabletták elhagyása többnyire az emberek életmódváltásának köszönhető. Manapság mindenki kiemelt figyelmet fordít a saját egészségére: odafigyelünk a helyes táplálkozásra, a testmozgásra. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a nők nem akarnak semmi olyat szedni, ami káros lehet saját testi egészségükre nézve. Ugyanakkor Wedel szerint a tabletták soha nem fognak teljesen eltűnni a forgalomból. Továbbra is ezek használata számít a legbiztosabb fogamzásgátló módszernek, ami sokaknak mindig elsődleges szempont lesz.

A szakértő szerint a természetes születésszabályozás népszerűsödését az egyház ki is használhatja. Sokan nem vallási megfontolásból döntenek emellett a módszer mellett, és a katolikus egyház álláspontja szerint bűnös szexuális kapcsolatban élnek továbbra is. A módszer terjedésével azonban egyre népszerűbbé válhatnak a tartós kapcsolatok, az alkalmi együttlétek aránya pedig csökkenhet a nem hívők körében is.

Wedel úgy látja, az egyház feladata ebben a helyzetben azt hirdetni, hogy a szexuális együttlét nem csupán örömforrás, de a szerelem kifejeződése is.

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre