Két földrengés sem ingatta meg a Puerto Rico-iak hitét

Puerto Rico a napokban európai fejjel elképzelhetetlen létbizonytalanság színtere lett. 5,9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet, de csak miután a múlt keddi 6,4-es földrengés lecsillapodott.

Egy ponce-i imalánc, az Istennel kötött szövetség ószövetségi szimbólumával, szivárványhíddal a fejük fölött. Ezzel a képpel köszöntötte a világot David Begnaud, a CBS műsorvezetője a Twitteren, kifejezve, hogy Puerto Rico lakossága a megpróbáltatások ellenére is megőrzi egészséges lelkületét.

A vasárnapi földrengés központja körülbelül 13 kilométerre Indiostól délre, a Karib-tengeren volt, 10 kilométeres mélységben, közölte az US Geological Survey.

A természeti katasztrófák előrejelzésével és vizsgálatával foglalkozó kormányhivatali szervezet rávilágított arra is, hogy három forgatókönyv elképzelhető az elkövetkező 30 napban.

Köztük van az is, amely szerint 3% eséllyel, a múlt keddi 6,4-esnél egy sokkal nagyobb földrengés érkezik majd. Legvalószínűbb azonban, hogy csökkenő erejű utórengések érkezését várhatják a következő egy hónapban.

Puerto Rico legnagyobb hírújságja, az El Nuevo Día írta meg, hogy a keddi rengések első – és eddig egyetlen – áldozata a 73 éves Nelson Martínez Guillén volt, akire ponce-i otthonának falai álmában ráomlottak.

A legtöbb helybéli azzal próbálja elkerülni a hasonló veszélyeket, hogy egyszerűen a szabad ég alatt tartózkodnak, írja a The Christian Post.

A Szeplőtelen Fogantatás templomának több mint 50 híve gyűlt össze szentmisére vasárnap a romok mellett felállított sátrak alatt.

„Fizikailag jól vagyunk, de lelkileg nem”– fogalmazott a Times-al Luz Torres a mise előtt.

A Noonday Association, egy – csak Atlantában – 125 keresztény kisegyházat/gyülekezetet összefogó ernyőszervezet jelentette, hogy három templomát nyitotta meg a Puerto Rico-iak számára menekültszállásként. Így mintegy 1500 ember alhatott biztonságban, tetővel a feje fölött.

A múlt keddi rengések okozta károkat eddig 110 millió dollárra becsülik. Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta a szövetségi kormány segítségnyújtását és beavatkozását a katasztrófakezelésbe, így a helyiek további erőforrásokra és átmeneti szállások biztosítására is számíthatnak. 

 

Kiemelt képünk forrása a Twitter.

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre